památky z dob husitských válek, husitství
Text dotazu
Chtěla jsem se zeptat ,jestli v dnešní době jsou nějaké pozůstatky z dob husitských válek. Jako pořekadla, písně, básně, mají-li význam a jestli ty
pozůstatky nějak ovlivnily dnešní dobu.
Odpověď
Dobrý den,
máte na mysli zřejmě písemné památky z doby husitství. Těch se dochovala celá řada, jistě znáte bojový chorál Ktož sú boží bojovníci., který se občas jako motiv objevuje v novodobých písních. Novodobě tyto památky vyšly například v rozsáhlém dvousvazkovém výboru:
Výbor z české literatury doby husitské. Sv. 1 / k vyd. připr. Bohuslav Havránek, Josef Hrabák, Jiří Daňhelka a spoluprac.. -- 1. vyd.. -- Praha : ČSAV, 1963 (Mír 1). -- 533, [1] s. : [32] s. obr. příl. 2 barev. obr. příl. ; 8° ISBN (Váz.) : Kčs 56,00 Zkr. -- Obálka a vazba: Jiří Blažek -- 3000 výt.
Resumé: Navazuje na Výbor z české literatury od počátků po dobu Husovu, vyšlý v r. 1957. Obsahuje ukázky z děl Husových předchůdců, dále obsáhlý výbor z díla Husova a literární práce jeho stoupenců i odpůrců a konečně ukázky z písní, mluvních veršovaných skladeb a prózy politické, historické a vojenské. Výbor je uspořádán tak, aby vynikla spojitost literárních projevů se soudobým společenským děním. Je uveden literárněhistorickým výkladem a poučením o češtině 15. století..
Výbor z české literatury doby husitské. Sv. 2 / k vyd. připr. Bohuslav Havránek, Josef Hrabák, Jiří Daňhelka a spoluprac.. -- 1. vyd.. -- Praha : ČSAV, 1964 (Mír 1). -- 630, [2] s. : [38] s. fot. příl. 3 barev. fot. příl. ; 8° ISBN (Váz.) : Kčs 72,00 Obálka a vazba: Jiří Blažek -- 3000 výt. -- Pozn. -- Zkr. -- Vysvětl. k fot. příl.
Resumé: Obsahuje ukázky z české literatury z období polipanského, a to nejprve z díla Petra Chelčického, dále literatury traktátové, skladeb veršovaných, všech odvětví prózy, korespondence politické i soukromé a literatury odborné(právnické, filologické, přírodovědné a lékařské)..
Význam těchto památek je dnes asi především historický. Nelze říci, že by přímo ovlivňovaly naši dobu, ale mohou pro nás být inspirativní a přinášejí samozřejmě poučení o české minulosti. Zdrojem poznání mohou být kroniky z tehdejší doby. Kromě písemných památek se dochovaly i výtvarné, a také řada předmětů z husitských dob.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 16:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu