Padlí sovětští vojáci
Text dotazu
Doufám, že nevadí zaslání dvou dotazů krátce po
sobě, ale s tímto ,,problémem" si bohužel teké nevím rady. Mohli byste mi
prosím poradit? Mockrát děkuji!
Za druhé světové války padlo na východní frontě do německého zajetí přes 5,7
miliónu sovětských vojáků. Kolik z nich toto zajetí následkem zranění,
mučení, odpírání stravy, či organizované likvidace nepřežilo?
Odpověď
Dobrý den,
obě Vaše otázky vypadají jako otázky pro nějaký test (závěrečný, zkoušky na VŠ, atd.), což v podstatě znamená přečíst si doporučenou literaturu. Záměrem této služby není číst knihy a hledat v nich požadované informace, spíše pomoci s výběrem literatury k danému tématu.
Pro dotaz na počty zajatců Rudé armády jsme použili titul z naší příruční
knihovny:
CAMBELL, John. Druhá světová válka. Praha: 1995. ISBN 80-204-0474-0
Zde je kapitola Váleční zajatci: str. 122 - 125
Na str. 122 je graf (Váleční zajatci z SSSR - Zahynuli, Propuštění, Přeživší, Na nucených pracích, Ostatní a to pro dvě složky - OKH - Oberkommando des Heeres a OKW - Oberkommando der Wermacht), u grafu je
uvedeno:
"V květnu 1944 dosahoval počet sovětských vojáků zajatých německými ozbrojenými silami, operujícími v Sovětském svazu více než 5 miliónů (5 750 000 vojáků). Naživu jich zůstala slabá polovina, z ní byla většina zařazena do ozbrojených složek nebo táborů nucených prací. Na dva milióny zajatců zemřelo v důsledku vyhladovění nebo chorob přímo v zajateckých táborech, asi milión jich bylo zastřeleno většinou ještě na frontě a bezprostředně po kapitulaci.."
Náš online katalog je volně na webu http://sigma.nkp.cz/F/ , zde je možné vyhledat potřebnou literaturu, případně navštívit nějakou knihovnu, zde jsou v příručních knihovnách různé encyklopedie a další odborná literatura.
Vhodná literatura k tématu:
Zajatci : život za ostnatými dráty / Guido Knopp ; [z německého originálu ... přeložila Ingeborg Churaňová]. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Ikar, 2009. --
377 s. : il., mapy, portréty
Prisoners of the Reich : Germany's captives 1939-1945 / David Rolf. -- 1st pub.. -- London : Leo Cooper, 1988. -- 226 s., [12] s. obr. příl. : fot.
Nucené práce pod hákovým křížem : zahraniční civilní pracovníci, váleční zajatci a vězni ve Třetí říši a v obsazené Evropě v letech 1939-1945 / Mark Spoerer ; [z německého originálu ... přeložila Blanka Pscheidtová]. -- Vyd.
1.. -- Praha : Argo, 2005. -- 314 s. : mapy
Váleční zajatci na území Protektorátu Čechy a Morava / Jindřich Pecka. -- 1.
vyd.. -- Praha : Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 1995. -- 325 s.
(zde jsou i části, které se týkají obecně válečných zajatců - např. v kapitole Německá ideologie a váleční zajatci)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.03.2010 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu