pacienti v Kosmonosech
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, kde se pohřbívali pacienti z léčebny v Kosmonosech (v období 30.let). Některé jsem našla v matrice pro Mladou Boleslav, ale o některých, o kterých bezpečně vím, že tam zemřeli, není nikde zápis. Měla, anebo má, léčebna vlastní matriku? Dále by mě zajímalo jestli se dá někde vypátrat přidělený opatrovník pro některé pacienty.
Odpověď
Dobrý den,
léčebna pro duševně choré v Kosmonosech byla otevřena v roce 1869. Dle níže uvedeného článku "HISTORIE PSYCHIATRICKÉ LÉČEBNY KOSMONOSY" byli pacienti nejprve pohřbíváni na kosmonoském hřbitově v třetí části - hroby bez křížů. Pokud měli pacienti příbuzné, kteří se k nim hlásili, pravděpodobně byl zemřelý převezen a pochován v rodinné hrobce.
Později (na konci 2. světové války) byli pacienti již pohřbíváni na vlastním hřbitově léčebny, který se rozkládal na stráni u Chudoples.
"V té době se nepohřbívalo již na hřbitově léčebny, ale na stráni u Chudoples v místech, kde kdysi stávala smuteční vrba. Rakve se ukládaly i ve dvou vrstvách nad sebou a to bez označení."
Článek o historii Psychiatrické léčebny v Kosmonosech: http://docplayer.cz/6461195-Historie-psychiatricke-lecebny-kosmonosy-mudr-petr-mistoler-www-psychiatr-org-petr-mistoler-www-psychiatr-org.html
Zápisy o zemřelých v kosmonoské léčebně jsou uvedeny v matrikách zemřelých pro  Kosmonosy (1869 -1919):
* 1869 - 1870: http://ebadatelna.soapraha.cz/d/6834/315
*  1872 - 1884: http://ebadatelna.soapraha.cz/d/6839/1
*  1884 - 1906: http://ebadatelna.soapraha.cz/d/6843/1
*  1906 - 1919: http://ebadatelna.soapraha.cz/d/6844/1
Další matriky Kosmonos: http://ebadatelna.soapraha.cz/pages/SearchPage?48
Pozdější matriky již bohužel nejsou dostupné online. Případné matriky z 30. let budou již pravděpodobně uloženy na městském úřadě v Kosmonosech. Na matriky zemřelých a případné speciální matriky pro léčebný ústav se prosím dotažte zde ( https://www.statnisprava.cz/rstsp/adresar.nsf/i/14693 ).
Léčebna v Kosmonosech má též svůj vlastní archivní fond dostupný ve Státním oblastním archivu v Praze:
Název fondu (sbírky): Státní psychiatrická léčebna Kosmonosy Uloženo v archivu: Státní oblastní archiv v Praze Místo vzniku fondu (sbírky): Kosmonosy, Kosmonosy, Lípy 15, Mladá Boleslav - Kosmonosy Časový rozsah: 1869-2007
Metráž: 11,1 bm zpracováno (z toho 11,1 bm inventarizováno), 79,3 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): [Psychiatrická nemocnice Kosmonosy; Nemocnice, poskytující ústavní zdravotní péče psychicky nemocným pacientům.] [Státní psychiatrická léčebna Kosmonosy]; Zemský ústav pro choromyslné v Praze - pobočka Kosmonosy. Zemský ústav pro choromyslné v Kosmonosech. Psychiatrická léčebna Kosmonosy, 1945-1951. Státní psychiatrická léčebna Kosmonosy.
Tematický popis: Fond obsahuje zprávy o počátcích ústavu, domácí řády i instrukce pro ošetřující personál a osobní spisy ošetřovanců, cenné pro studium sociálních poměrů.
Archivní pomůcky:
MAREŠOVÁ MARIE-SLONKOVÁ JAROSLAVA: STÁTNÍ PSYCHIATRICKÁ LÉČEBNA V KOSMONOSÍCH 1864 - 1950. Inventář, 1969, s. 17, ev.č. 75.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2016 00:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu