Otta Prokop
Text dotazu
Dobrý den,
narazil jsem v rodinné kronice sepsané mým pradědečkem na svého prastrýce Ottu Prokopa (nar. 18. 12. 1919), o kterém jsem se dočetl, že za druhé světové války bojoval v Africe v ČS jednotkách proti Rommelovu Afrikakorpsu. Poté se zúčastnil vylodění v Normandii a měl být přítomen i při obléhání Dunkerque. Dle vyprávění bojoval jako tankista. Ovšem v kronice se vyskytuje pár menších místopisných nepřesností proto bych rád věděl, kde by bylo možno tyto informace dohledat a ověřit.
Děkuji moc za každou informaci i Váš čas.
Odpověď
Dobrý den,
z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, o jaké konkrétní nepřesnosti se jedná. O působení československých jednotek v severní Africe a následně pak ve Francii bylo publikováno mnoho; dále uvádím výběr z literatury, který by Vám mohl poskytnout přinejmenším základ po další činnost.
Jedná se o následující tituly:
Monografie:
MELÍŠEK, Ladislav, NEDBAL, Lubor, ed. U Tobrúku pod československým praporem proti Rommelovi: (vzpomínky čs. zahraničního vojáka z druhé světové války). Veselí nad Moravou: Městské kulturní středisko, 2008. ISBN 978-80-254-2716-3.
EMMERT, František. Češi u Tobruku: skutečné příběhy. Praha: Vyšehrad, 2008. Češi ve válce. ISBN 978-80-7021-926-3.
HNĚLIČKA, Stanislav a Jan ŠEBELKA. Byl jsem tobruckou krysou: vzpomínky válečného veterána. Praha: Akropolis, 2008. ISBN 978-80-7304-101-4.
PROCHÁZKA, Ivan. Dunkerque: válečný deník Československé samostatné obrněné brigády (říjen 1944 - květen 1945). Praha: Ministerstvo obrany České republiky - Agentura vojenských informací a služeb, 2006. ISBN 80-7278-353-x.
JAMBOR, Tomáš a Petr BROJO. Československá samostatná obrněná brigáda. Praha: Capricorn Publications, 2011. History books. ISBN 978-80-903945-7-5.
Články:
SVOBODA, Gustav. Československá samostatná obrněná brigáda a operace OVERLORD. Historie a vojenství. 1996, roč. 45, č. 4, s. 60–76.
HRBEK, Jaroslav. Operace CULTIVATE – přeprava 11. čs. pěšího praporu do Tobruku. Historie a vojenství. 1992, roč. 41, č. 5, s. 141–144.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
22.10.2018 07:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu