Otradov
Text dotazu
Dobrý den, jsem studentkou FF UHK a ke své seminární práci potřebuji znát původ názvu obce Otradov, která se nachází nedaleko měst Chrudim a Hlinsko v Čechách, tento údaj by mi velice pomohl a usnadnil tvorbu této práce, předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, jméno obce Otradov bylo odvozeno od zakladatele dvora Otrada = Otradův, t.
dvůr. Osobní jméno Otrad je hojně doloženo a významem se rovnalo jménu Nerad (z příslovce nerad = s nechutí, z přinucení). První písemná zmínka o obci pochází z r. 1349, ale objevuje se nejprve pod jménem Dolní Krouna (Krúna), od roku 1392 se jmenuje Otradov.
Další stručné informace o historii obce můžete nalézt v Historickém lexikonu obcí České republiky (2 sv., Praha: Český statistický úřad, 2006. ISBN 80-250-1277-8), 1. díl obsahuje přehled počtu obyvatel v Otradově v letech
1869-2001 (str. 514-15), 2. díl pak změny územní příslušnosti obce od r.
1869 do současnosti (str. 383).
Užitečný by pro Vás mohl být i tento odkaz - http://www.svon.cz/file/historie/mistopis/prameny/regionalne.htm.
Použité zdroje:
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Díl III., M-Ř. Praha: Česká akademie věd a umění, 1951. Str. 308.
* Ottův slovník naučný. 18. díl, Navary - Oživnutí. V Praze: J. Otto, 1902. Str. 970.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 125. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2009 10:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu