Osvobození Třeboně
Text dotazu
Kdo osvobodil Třeboň 9.5.1945
Odpověď
Dobrý den,
informace k Vašemu dotazu jsme našli v příspěvku V. Kosa Květnové události roku 1945 - svědectví třeboňské kroniky ve Vlastivědném sborníku Dačicka, Jindřichohradecka a Třeboňska, 2007, čís. 19, s.214-250. Jedná se o přepis dokumentu z Okresního archivu v Jindřichově Hradci, který autentickým způsobem mapuje pohnuté události, které se na Třeboňsku v květnu 1945 odehrávaly. Podle vzpomínky pamětníka vítali v Třeboni 9.5.1945 v odpoledních hodinách Rudou armádu.  Prakticky to dělá dojem, že se na osvobození Třeboňska podílely (kromě samotného obyvatelstva)  obě armády - jak sovětská armáda, tak americká. Obě totiž byly v té chvíli na daném místě, resp. poblíž;  zajaté německé vojáky paradoxně předali Američané Sovětům.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2012 08:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu