Osvobození Prahy
Text dotazu
Kdo osvobodil Prahu v květnu 1945?
Odpověď
Dobrý den,
v publikaci dějiny zemí Koruny české v datech jsou k osvobození Plzně a Prahy uvedeny následující informace:
Plzeň
--------
6.5.1945 - Americká armáda osvobodila Plzeň a během 7.5. dosáhla povolené demarkační čáry (Karlovy Vary - Plzeň - České Budějovice), když jejich mise přijela až do Prahy.
Generál D.D.Eisenhower vydal rozkaz 3. armádě, aby zastavila další postup do nitra Čech; v oblasti západních a jihozápadních Čech operovalo 6 amerických divizí (150 tisíc vojáků). Americká vojska obsadila kolem 9 tisíc km2 (7% tehdejší rozlohy republiky).
Praha
----------
5.5.1945 - Těžiště povstání se přesunulo do Prahy; ozbrojené boje začaly zápasem o rozhlas. Česká národní rada vydala dopoledne provolání o převzetí vládní a výkonné moci v českých zemích (přípravou převratu se zabývala již 3.května). V noci na 6.května vyrostlo v ulicích na 1600 barikád.
6. 5.1945 - Do Prahy vstoupila střední skupina tzv. Vlasovovy armády (jedna ze dvou divizí rozmístěných v jižřních a středních Čechách) pod velením generála S.K.Bunjačenka a snažila se (přes Vlasovův zákaz) dojednat s Českou národní radou politickou dohodu. Na několika místech Prahy vstoupili vlasovci do bojů s Němci. 8.5.1945 se po neshodách s velením povstalců stáhli.
8.5.1945 - Česká národní rada i vojenské velení povstalé Prahy (generál K.Kutlvašr) uzavřeli dohodu o odchodu německé armády z města; byla v souladu s podmínkami o bezpodmínečné kapitulaci německých ozbrojených sil, podepsané den předtím v Remeši. Německé jednotky opouštěly město na západ a jihozápad.
9.5.1945 - Časně ráno pornikly předsunuté jednotky 1. ukrajiského frontu maršála I.S.Koněva ze severu a severozápadu do Prahy a likvidovaly poslední ohniska německého odporu. Praha byla opět svobodná.
ČAPKA, František. Dějiny zemí Koruny české v datech. 3. opravené a doplněné vyd. Praha : Nakladatelství Libri, 1999. 1001 s. ISBN 80-7277-000-4. s. 709-710
Další informace naleznete i na internetu, např.:
- http://www.lib.cas.cz/www/cz/kalendarium/kveten_04.html
- http://www.rozhlas.cz/wwii/osvobozeni/_zprava/165184
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 14:07
Pepa píše:
Pátek 24.04.2015 18:00
Tak trochu kravina s Američany.
Přidali se až po Rusku ;)
PSK - admin píše:
Úterý 28.04.2015 18:20
Dobrý den,
povstání v Praze vypuklo 5. května 1945, první z cizích vojsk, které do Prahy dorazily, byli ruští vojáci. Ačkoli chtěl generál Patton postupovat na Prahu (západní hranice Československé republiky byly překročeny již 18.4.1945), nemohl v této operaci postupovat a byl nucen zaujmout postavení na předem dohodnuté linii, kterou tvořily města Karlovy Vary-Plzeň-České Budějovice.
Více informací v literatuře: Druhá světová válka den po dni, 2004; Encyklopedie druhé světové války, 2009.
sněhulák píše:
Neděle 10.05.2015 10:02
Konspirační teorie o Pattonovi. Na území naší vlasti vstoupil 18 dubna 1945 a teprve za 18 dní vstoupila vojska do Plzně. Ještě 6.5.1945 se v Plzni bojovalo. Jen trouba tak může vykládat teorie o tom, že by dalších 150km do Prahy, poté co tuhle porci absolvovali 20 dní, sfoukli za den dva, po silnicích přecpaných ustupujícími Němci. To k těm komentářům, že 6.5.1945 stáli Amíci "jen pár km od Prahy"
PSK - admin píše:
Pondělí 11.05.2015 08:34
Dobrý den,
v komentáři výše jsou uvedeny totožné informace s těmi Vašemi - tj. vstup Američanů je datován na 18.4.1945 a Američané museli zůstat v poměrně velké vzdálenosti od Prahy - viz uvedená linie. První, kdo přišel do Prahy, byli ruští vojáci. Prosíme o pečlivé pročtení komentářů, které vycházejí z prostudované odborné literatury. S pozdravem služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu