-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda byl v Pelhřimově ostrostřelecký spolek a popřípadně bych poprosil o jakékoliv zprávy, fotografie a pod. k tématu. Děkuji
Dobrý den,
od 16. století v návaznosti na tzv. smlouvu o ručnicích z roku 1523, která mimo jiné zakázala volné používání zbraní poddanými, vnikaly z pouhých původních bratrstev vojensky organizované sbory s pevnějším řádem. Největší význam pro rozvoj střeleckých hodnot pak mělo císařské nařízení z 16. února 1836 o zřizování uniformovaných ostrostřeleckých sborů. V roce 1847 jich v Čechách existovalo již 78. (Konečný, Stanislav. Poličští střelci a ostrostřelci.)
Přímo v Pelhřimově se nám žádný ostrostřelecký spolek najít nepodařilo, to ale neznamená, že v minulosti zde takový spolek nebyl.
V současnosti by ostrostřeleckých spolků v ČR mělo být osm.
Více viz citace ze Sokolovského deníku:
"Sjednocení plánujeme na 28. září, kdy na Sokolovsko pozveme všechny spolky z republiky. Celkem nás je osm, a to Chomutov, Senomaty, Rakovník, Stříbro, Praha, Brno, Police nad Metují a náš Loket," vyjmenoval celou českou základnu loketský zbrojíř Albert Van Wesemael."
Zdroj: http://sokolovsky.denik.cz/zpravy_region/ostrostrelci20070827.html
Zde najdete odkazy na další ostrostřelecké spolky a jejich činnost, historii, fotografie a další informace také najdete v odkaze na pořad "Toulavá kamera", kde se ostrostřeleckých spolcích (především Loketském spolku) mluví: http://www.strelci.com/?p=189.
Doporučujeme Vám kontaktovat také další ostrostřelecké spolky, zda by neměly informace o historii i dalších spolků, či se obraťte na archivy v okolí Pelhřimova. Např. Státní okresní archiv Pelhřimov: http://pelhrimov.mza.cz/.
Další zdroje i s fotkami a zajímavostmi o různých ostrostřeleckých spolcích můžete najít např. zde:
* Konečný, Stanislav. Poličští střelci a ostrostřelci. 2., dopl. a rozš. vyd. Litomyšl: Ve spolupráci se Státním okresním archivem Svitavy se sídlem v Litomyšli vydal Stanislav Konečný, 2008. 49 s., [4] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-254-4087-2.
* Antl, Theodor. Dějiny sboru c.k. privileg. ostrostřelců v Třeboni. V Třeboni: nákl. sboru, 1902. 32 s.
* Kmošek, Petr. Chrudimští ostrostřelci a jejich malované terče: historie Sboru privilegovaných měšťanských ostrostřelců v Chrudimi a jeho malovaných terčů. Chrudim: Okresní muzeum Chrudim, 2001. 110 s. ISBN 80-902531-5-6.
* Gilbert, Adrian. Lovci lidí: vojenští odstřelovači. 1. české vyd. Praha: Naše vojsko, 2009. 276 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-206-1036-2.
* http://www.ostrostrelci.cz/index.php?id=obnoveni-a-soucasnost-spolku (Rakovník spolek)
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostrost%C5%99elec
* http://sokolovsky.denik.cz/zpravy_region/ostrostrelci20070827.html
* http://www.ostrostrelci.cz/index.php?id=historie-ostrostreleckych-sboru
* http://www.ostrostrelec.eu/
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
13.08.2015 15:48