Osobnosti mají vztah k obci Lidmaň (PE)
Text dotazu
Vážení, nalezl jsem stránku o osobnostech vysočiny 2006. Vzhledem k tomu, že aktualizuji informace na web obce Lidmaně (PE), hledám relevantní informace o osobnostech, událostech a výročích vážících se na Lidmaň, Lidmáňku a Hojavu. Děkuji ji předem za pomocné informace.
Odpověď
Dobrý den,
pro zodpovězení Vašeho dotazu bychom Vám spíše poradili obrátit se přímo na knihovny, muzea a archivy působící ve vašem regionu:
Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod - http://www.sweb.cz/MuzeumVysocinyHB/
Muzeum Vysočiny Pelhřimov - http://www.muzeumpe.cz/kontakt.html
Státní okresní archiv v Pelhřimově -
http://www.cesarch.cz/adresar.aspx?typ=MZABRN, podatelna@soka.pel.cz
- ve fondu je např. uložen archiv obce Lidmaň, bližší informace o archivních fondech naleznete v databázi Archivní fondy a sbírky v České republice
(http://www.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php?lang=cs)
Státní oblastní archiv v Třeboni - http://www.ceskearchivy.cz/
V databázi regionálních autorit přístupných v katalogu Městské knihovny Pelhřimov jsme našli tři osoby narozené v Lidmani:
Městská knihovna Pelhřimov (http://www.knih-pe.cz/)
- http://online.knih-pe.cz/clpr54.htm - vyhledávání v regionálních autoritách, je možné zadat místo narození, úmrtí a působení
- Alena Činčerová, botanička (1929 Lidmaň - 1996 Praha)
- Slavomil Hejný, ředitel botanického ústavu (1924 Lidmaň - 2001 Praha)
- František Pravoslav Volák, překladatel (1829 Lidmaň - 1865 Česká Třebová)
Prošli jsme několik biografických publikací, které se vztahují k Pelhřimovsku nebo k Vysočině, ale kromě již výše uvedených jmen jsme nenalezli další osoby narozené nebo zemřelé v Lidmani, Lidmáňce nebo Hojavě. Dále jsme ve fondu NK ČR našli ještě několik biografických knih, ve kterých bohužel nebylo možné rychle určit, z jakých lokalit vybrané osobnosti pocházejí:
neprohlédnuté publikace:
CVEK, Vojtěch. Lidé kraje mezi třemi vrchy. Pelhřimov : Nástup, 1967. 118 s.
RUDOLFOVÁ, Věra. Kraj věčných návratů : medailonky osobnostní kulturního života Vysočiny. Brno : [s.n.], 2005. 185 s.
VÁVROVÁ, Milada. Rytíři Vysočiny. Jihlava : vl. nákl., 1996. 242 s.
VÁVROVÁ, Milada. Rytíři Vysočiny II. Jihlava : Milada Vávrová, 1999. 280 s.
prohlédnuté publikace:
Literární osobnosti Pelhřimovska. Pelhřimov : Okresní knihovna, 1989. 64 s.
GŐBL, Luboš. Osobnosti Vysočiny. Pelhřimov : Vydavatelství 999, 2005. 245.
JURMAN, Hynek. Nesmazatelné stopy : portréty osobností Vysočiny. Štěpánov nad Svratkou : [Hynek Jurman], 2004. 218 s.
Osobnosti Pelhřimovska. Pelhřimov : Městská knihovna : Okresní úřad, 1997. 47 s.
KOUTNÍK, Jaroslav. Pelhřimovští z posledního století vzkazují do třetího tisíciletí. [Pelhřimov : [s.n.], 1997. 12 s.
Údaje o legionářích z 1. světové války pocházejících z Lidmaně a Lidmáňky, které jsme našli v knize Českoslovenští legionáři : rodáci a občané okresu Pelhřimov, Vám zasíláme v příloze. Legionáře je možné vyhledávat i v databázi Vojenského ústředního archivu - http://www.army.cz/acr/vuapraha/db/index.php.
Dalšími zdroji informací by mohly být různé bibliografie, např. regionální bibliografie Jihočeský kraj v tisku (1963-1984) nebo Ceska narodopisná bibliografie.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2008 18:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu