Osídlení Bukoviny
Text dotazu
Dobrý den,hledám informace o osídlení Bukoviny v
polovine 19 stol.?Existují nějaké seznamy vystěhovalců z Východních Čech?
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli následující publikace týkající se osídlení Bukoviny, ve kterých byste mohl nalézt potřebné informace, všechny jsou však cizojazyčné:
* Moravské vyrovnání z roku 1905 - možnosti a limity národnostního smíru ve střední Evropě : sborník příspěvků ze stejnojmenné mezinárodní konference konané ve dnech 10.-11. listopadu 2005 v Brně / k vydání připravili Lukáš Fasora, Jiří Hanuš a Jiří Malíř = Der Mährische Ausgleich von 1905 - Möglichkeiten und Grenzen für einen nationalen Ausgleich in Mitteleuropa :
Sammelband mit Beiträgen der gleichnamigen internationalen Tagung, die vom 10. bis 11. November 2005 in Brünn stattgefunden hat / herausgegeben von Lukáš Fasora, Jiří Hanuš a Jiří Malíř. -- Vyd. 1.. -- Brno : Matice moravská pro Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura, 2006. -- 387 s. ; 24 cm. -- (Země a kultura ve střední Evropě ; sv. 3). ISBN 80-86488-36-5 (Matice moravská : váz.)
Obsah publikace:
http://www.phil.muni.cz/dsebrno/publikace/?s=moravske-vyrovnani
* Grigoroviţă, Mircea. Din istoria colonizării Bucovinei / Mircea Grigoroviţă. -- Bucureşti : Editura Didactică şi Pedagogică, 1996. -- 158 s. ; 21 cm. -- (Pagini de istorie). ISBN 973-30-5852-1
* Deutsche Geschichte im Osten Europas. Galizien, Bukowina, Moldau / herausgegeben von Isabel Röskau-Rydel. -- Für die Sonderausg. durchgesehene und auf den neuesten Stand gebrachte Aufl.. -- Berlin : Siedler, 1999. -- 543 s. : il., mapy ; 24 cm
* Němci -- Halič (Polsko a Ukrajina) * Němci -- Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) * Němci -- Moldavsko * Němci -- dějiny * Moldavsko -- dějiny * Halič (Polsko a Ukrajina) -- dějiny * Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) -- dějiny
Publikace týkající se historie Bukoviny, kde by se mohly objevit i informace o jejím osidlování:
* Iacobescu, Mihai. 30 de zile în "Siberia" căutând arhivele Bucovinei / Mihai Iacobescu. -- Iaşi : Junimea, 2003. -- 456 s. : il. ; 21 cm. ISBN 973-37-0868-2 (brož.)
* Bătălia pentru Bucovina / volum editat de Stelian Neagoe. -- Timişoara : Helicon, 1992. -- 191 s. : il. ; 20 cm + 1 vol. mp. ISBN 973-9133-17-7
* Căpreanu, Ioan. Bucovina : istorie şi cultură românească (1775-1918) / Ioan Căpreanu ; prefaţă de Gh. Buzatu. -- Iaşi : Moldova, 1995. -- 140 s. ; 22 cm. -- (Istorie Moldova). ISBN 973-572-021-3
* kultura a společnost -- Rumunsko -- 1775-1918 * Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) -- dějiny -- 1775-1918
* Bucovina, Basarabia, Moldova : o ţară uitată între Europa de vest, Rusia şi Turcia / Hannes Hofbauer, Viorel Roman ; traducere de Toma Paul Dordea. -- Bucureşti : Editura Tehnică, c1995. -- xv, 169 s. : obr. příl. ; 20 cm. -- (Repere istorice). ISBN 973-31-0868-5
Mihăescu, Doru. Bucovina şi Basarabia : (pornind de la numele lor). Iaşi : Tehnopress : EditDAN, 2000. -- 170 s., 48 s. obr. příl. : il., mapy ; 21 cm. -- (Restitutio historiae). ISBN 973-99150-2-7. -- ISBN 973-8048-29-X (brož.)
Dále v katalogu Slovanské knihovny
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=slov_titul_cz.htm,
http://sigma.nkp.cz/cze/slk) :
* Bukovyna : jiji mynule i sučasne / pid redakcijeju D. Kvitkovs'koho, T. Bryndzana, A. Žukovs'koho. -- Paryž - Filjadel'fija - Ditrojt : Vydavnyctvo "Zelena Bukovyna", 1956. -- 965 s. : il., mapy, portréty ; 23 cm + 2 volné složené listy (2 s. : mapy ; 54 x 67 cm složeno na 16 x 22 cm)
* kultura a společnost -- Bukovina (Rumunsko a Ukrajina)* Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) -- vlastivěda * Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) -- dějiny
* Bukowina : po stronie dialogu / pod redakcją Kazimierza Feleszki. -- Sejny : Pogranicze, 1999. -- 285 s. ; 24 cm. -- (Otwarte regiony Europy
środkowo-wschodniej) (Biblioteka Krasnogrudy). ISBN 83-86872-01-2
* kultura a společnost -- Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) -- 18.-20. stol. * Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) -- dějiny -- 18.-20. stol. * Bukovina (Rumunsko a Ukrajina) -- národnostní poměry -- 18.-20. stol.
A článek v Českém časopise historickém z bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR (BDCZ1 - Rejstříky Českého časopisu historického)
- http://biblio.hiu.cas.cz/
* Kaindl, Raimund Fr. : Das Ansiedlungswesen in der Bukowina seit der Besitzergreifung durch Oesterreich. Mit besonderer Berücksichtigung der Ansiedlung der Deutschen. Innsbruck, Fr. Irrgang 1902. Quellen und Forschungen zur Geschichte, Litteratur und Sprache Oesterreichs und seiner Kronländer. Zpr.: ČČH 8, 1902, č. 2, s. 245.
dějiny osídlení; kolonizace; menšina německá; Bukovina;
Osidlování Bukoviny a československé kolonii v Černovicích se věnuje také kratší text v publikaci: URBAN, R. Čechoslováci v Rumunsku. Bukurešť, 1930.
Str. 154-157, 178. Knihu máme v NK ČR k dispozci, její záznam naleznete v naskenovaných lístkových katalozích Katif (http://katif.nkp.cz)  - v záložce Katalogy zvolte Generální katalog I, dále skříň Klet-Kop, zásuvku Knihovna T-Knihovna Ž a číslo záznamu 51, svazek je zařazen podle edice Knihovna Československého ústavu zahraničního (sv. II, 1930), signatura 54 G 8291.
Užitečné mohou být také odkazy na internetu, např.
http://www.bukovinasociety.org/ , dálší naleznete pomocí Google zadáním klíčových slov bukovina settlement nebo bukovina populate.
Co se týče seznamů vystěhovalců z východních Čech, nalezli jsme víceméně pouze dokumenty vztahující se k vystěhování obyvatel z náboženských důvodů v období po Bílé hoře:
* VOLF, Josef. Soupis nekatolíků panství opočenského z r. 1742. (Příspěvky k bouři opočenské r.1732). Praha 1908. - naleznete ve fondu Knihovny Národního muzea (http://listky.nm.cz/catalogue/index.php - katalog Část česká do
r.1981 (český a slovenský jazyk) - V - Volf - záznam č. 188.
* VOLF, Josef. Soupis nekatolíků uprchlých z Čech 1735. Věstník král.české spol. nauk, 1907, č.3, s.1-45. - v NK ČR máme i samostatný svazek dostupný pouze v rámci Národního konzervačního fondu, který se běžně nepůjčuje; periodikum je opět dostupné přes Katif - Generální katalog I, skříň Schulz, J.K-Slač, zásuvka Sind-Sit, č. záznamu 1424. Pod názvem Sitzungsberichte der königl. böhmischen Gesellschaft der Wissenschaften in Prag, signatura: 38 H 33 / Řada A, 1907
* VOLF, Josef. Soupis nekatolíků uprchlých z Čech r. 1736. Časopis Musea království českého. 1910, roč. 84, s. 283 - 334. - Katif: Generální katalog III - skříň Č-ČCH, č. záznamu 182, pro objednání svazku doporučujeme použít signaturu 54 C 159.
* ŠTĚŘÍKOVÁ, Edita. Pozváni do Slezska: vznik prvních českých emigrantských kolonií v 18. století v pruském Slezsku. Praha: Kalich, 2001. 599 s. ISBN 80-7017-553-2. (viz el. katalog NK ČR, odkaz výše)
Publikace obecně zaměřená na emigraci (pol. 19. stol.), zmiňovány také východní Čechy, bylo by možné získat další odkazy na prameny:
* KUTNAR, František. Počátky hromadného vystěhovalectví z Čech v období Bachova absolutismu. Praha: Československá akademie věd, 1964. 81 s. - záznam opět v el. katalogu NK ČR
Můžete využít také genealogického fóra na internetu, zde by Vám mohli "zasvěcení" poradit, kde získat další prameny (http://www.mageo.cz/.chatroom/3451).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.07.2009 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu