osel (původ slova)
Text dotazu
Dobrý den! Chtěla bych se vás zeptat jak vzniklo slovo osel.A něco o tomto slovu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, u slova osel se jedná o všeslovanský výraz, přejatý z gótského "asilus", z téhož pramene je asi též literární výraz "asilas". Germánsky "asila- je pak z latinského "asinus",a to pak spolu s řeckým "ovoc" a arménským "éš", je přejato odněkud z Přední Asie (sumersky "anšu" = osel).
Osel byl prvotním Indoevropanům cizí, jejich sedlovým zvířetem byl kůň, kdežto osel náleží do oblasti semitské nebo vůbec předoasijské.
Osel je domácí jednokopytník s dlouhýma ušima, užívaný k tahu nebo soumar. Znamení (signum) osla dostávali ti žáci, kteří ve škole po česku a ne po latinsku  rozmlouvali. Jedná se tedy o nadávku a symbol hlouposti.
Ve starší době se také jednalo o mučící nástroj z prken sbitých do úhlu, na jejichž ostří si sedl trýzněný s těžkými závažími v rukou.
Výraz osel se používal ve sladovnictví k označení náčiní ke shrnování, sbírání a odstraňování ječmene a sladu.
Výraz osel lidově také označuje trám ve hřebenu střechy držící celou krytbu a podepřené sloupky.
zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého.  Praha : Slovanské nakldatelství, 1952. 1801 s.
HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého. Praha : SPN, 1978. 527 s.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.09.2009 12:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu