Oscar pro český film
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych znát jména tvůrců a názvy českých filmů, které obdržely Oskary.
Odpověď
V histori českého (resp. československého) filmu byly cenou Americké akademie filmového umění a věd (Oscarem) oceněny tyto filmy:
1965 (38. ročník) - Obchod na korze; Československo - režiséři Ján Kadár, Elmar Klos; námět: novela Ladislav Grosmana
1966 (40. ročník) - Ostře sledované vlaky; Československo - reřisér Jiří Menzel; námět: novela Bohumila Hrabala
1996 (69. ročník) - Kolja; Česká republika - reřisér Jan Svěrák; námět Pavel Taussig
Všechny výše zmíněné filmy byly Americkou filmovou akademií oceněny v kategorii zahraniční film.
Pokud máte zájem o další informace o těchto filmech, doporučovali bychom Vám na příklad publikaci:
BŘEZINA, Václav. Lexikon českého filmu: 2000 filmů 1930 - 1997. 1. vyd. Praha: Filmové nakladatelství Cinema, 1997. 545 s. ISBN 80-85933-13-6.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 11:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu