Orodovat
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat na původ slova orodovat? Je možné najít spojení mezi latinským výrazem "ordo", znamenajícím řád a tímto pojmem? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
všeslovanské slovo orodovat , staročeské orudovati, opravdu souvisí s latinským slovem ordo = řád.
Etymologický slovník jazyka českého k původu slova uvádí:
orodovati , stč. orudovati - slc (slovanské) orodovať, pol.(polsky) oredować  = čes (stejný význam jako v češtině); ukr. orudovaty = užívati (čeho), spravovati co, říditi; rusky orúdovať = býti činný, jednati, říditi.  - od orudí; oro - spodobou; český význam se vyvinul z "jednati ve prospěch někoho"; přichýlil se k významu lat. orare: v litaniích bylo Ora pro nobis = oroduj za nás
Zdroj:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. s. 416.
Další zdroje:
* HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu