Orgány územní státní správy
Text dotazu
Dobrý den chtěla bych vědět, které to jsou orgány
územní státní správy,jejich působnost a podřízenost.
Odpověď
Stát je organizován:
územně - státní moc se vykonává v teritoriálním prostoru ve vztahu k
obyvatelstvu
účelově - jednotlivé oblasti činnosti státu - daně, kultura, sociální
systém a pod.
funkčně
Stát je vertikálně organizovaný systém, existuje zde určitá nadřazenost a
podřízenost = vyšší rozhoduje o složení nižšího orgánu a jmenuje ho, ukládá
pokyny nižším orgánům, kontroluje nižší orgán, vyšší orgán může přezkoumat
činnost nižšího, vztah kontrolujícího a kontrolovaného.
Pravomoc, působnost a příslušnost státních orgánů  je důležitou součástí
právního statutu. Důležité je, jak stanoví pravovmoc a působnost právní
předpis.
Pravomoc = určitý typový prostředek, který má orgán k dispozici (vydá
zákon, rozhodne o povolení, vyzve k vysvětlení, vezme do vazby,..)
Rozeznáváme tři druhy pravomoci - normativní, rozhodovací a arbiterskou.
Působnost = sféra, kde se pravomoc uplatňuje (věcná, časová, teritoriální,
osobní)
Příslušnost =konkrétní vztah, praktická aplikace na konkrétní kauzu.
Územně dekoncentrované (specializované) orgány státní správy = působí v
jednotlivých územních jednotkách územní organizace  státu na základě
ustanovení zvláštních zákonů. Specializované orgány odvozené od ústředních
orgánů státní správy
- krajské, okresní, městské a obvodní správy policie a vojenské správy
-  krajské správy a okresní oddělení Českého statistického úřadu
- krajské orgány státních inspekcí
zemědělské a katastrální inspektoráty a katastrální úřady
- inspektoráty Českého úřadu bezpečnosti práce
- obvodní báňské správy
- celní ředitelství a celnice
- drážní správní orgány
- správy sociálního zabezpečení
- úřady práce
- finanční ředitelství a finanční úřady
- školské úřady;
Literatura:
Svoboda, Ivo: Základy organizace veřejné správy. Ostrava : Key Publishing,
2007. ISBN 978-80-87071-22-9 (Key Publishing : brož.)
Káňa, Pavel: Základy veřejné správy. Ostrava : Montanex, 2004. ISBN
80-7225-139-2 (brož.).
Mates, Pavel: Malá encyklopedie regionalistiky a veřejné správy. Praha :
Prospektrum, 2001. ISBN 80-7175-100-6 (brož.).
Pomahač, Richard: Veřejná správa. Praha : C.H. Beck, 2002. ISBN
80-7179-748-0 (brož.).
Pomahač, Richard: Průvodce veřejnou správou. Praha : ISV, 1999. ISBN
80-85866-42-0 (váz.).
Horzinková, Eva: Základy organizace veřejné správy v ČR. Plzeň : Aleš
Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-096-3 (brož.).
Duben, Rostislav: Veřejný sektor I : (charakteristika a teoretická
východiska). Praha : Oeconomica, 2003. ISBN 80-245-0588-6.
Duben, Rostislav: Veřejný sektor II :  (některé oblasti působnosti).
Praha : Oeconomica, 2003. ISBN 80-245-0607-6.
Duben, Rostislav: Veřejný sektor III :  (formy a nástroje realizace
činnosti ve veřejném sektoru). Praha : Oeconomica, 2003. ISBN
80-245-0625-4.
Internetové zdroje:
http://www.nvf.cz/archiv/versprava/analyza/obsah.htm
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/6966/place
http://www.mvcr.cz/clanek/verejna-sprava.aspx
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
04.02.2011 09:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu