Opper de Blowitz
Text dotazu
Dobrý večer, jsem studentkou ZČU Fil. fakulty a
zpracování své práce jsem si vybrala zpracovat jednoho člověka, našeho
rodáka Opper de Blowitz.
Narodil se 28.12.1825 v Blovicích (Plzeň-jih), pak odešel do Evropy, kde se
naučil jazyky a dostal se do diplomatických služeb Francie, byl
dopisovatelem do anglických The Times, v zahraničí se stal uznávaným
novinářem, který vedl rozhovory s mnoha státníky. Bohužel v ČR je o něm
zmínek poskrovnu a já bych toto ráda napravila. V našem blovickém archívu je
k němu pouze 6 nedůležitých listin.
Přes google jsem našla, že o něm byla napsána kniha:
GILES, FRANK: A Prince of Journalists: The Life and Times of Henri Stefan
Opper de Blowitz London, Faber. 1962, First Edition. Brown Cloth, Octavo-
over 7¾" - 9¾"
Tall. Biographical, 228 pages. index, 10 illustrations. A very tidy copy in
a water damaged dust wrapper (the damages only observable from the
underside), slightly edge worn. "From obscure and unpromising beginnings De
Blowitz rose to be, the last quarter of last century, the immensely
influential correspondent in Paris of The Times. As such he was constantly
behind the scenes of European politics, mocked but envied by colleagues and
rivals. His lack of inches was compensated for by self-esteem and a
powerfully inventive imagination; thus he enjoyed the reputation of being at
once one of the best informed man in Europe and one of the biggest
embroiderers of facts.". Good/Good.
Nevěděli byste prosím, jestli není náhodou někde u nás v ČR k dispozici, či
třeba kopie či třeba naskenovaná, prostě cokoliv z textu knihy.
Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi hledaná kniha o životě Henry Stefan Opper de Blowitz vyšla ve dvou
vydáních:
GILES,Frank. A prince of journalists : the life and times of Henri Stefan Opper de Blowitz. London : Faber & Faber, 1962. a GILES,Frank. A prince of journalists : the life and times of Henri Stefan Opper de Blowitz. LaSalle, Ill. : Open Court, [1974].
Bohužel ani jedno vydání není dostupné v ČR, prověřené katalogy: online katalog NK ČR (NKC), Česká národní bibliografie (ČNB), Souborný katalog ČR
(SKC)- vše na adrese http://sigma.nkp.cz/F ; Jednotná informační brána - www.jib.cz .
Kniha se však nachází v zahraničních knihovnách (dostupnost zjistíte např.
pomocí Karlsruher Virtueller Katalog
http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk/kvk/kvk_en.html ).
Pokud máte o knihu zájem, můžete využít mezinárodní meziknihovní výpůjční službu. Požádejte o zprostředkování této služby Vaši knihovnu, která by Vám měla poskytnout podrobnější informace o službě a také ji zajistit. Jedná se o službu placenou, pro představu Vám uvádíme ceník placených  služeb NK ČR:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm . Více se o této službě můžete dočíst na stránkách http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ms.htm ; http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby .
Dále jsme hledali de Blowitze v různých biografických slovních, většinou jsou zde uvedeny spíše kratší hesla, některé jsou však i obsažnější (všechny slovníky dostupné v NK ČR v Referenčním centru a Všeobecné studovně /
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Studovny&submenu3=53 /, pro zjištění dostupnosti v ostatních českých knihovnách můžete využít Souborný katalog ČR / http://sigma.nkp.cz/F /:
* Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze : J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
* Komenského slovník naučný. V Praze : Nakladatelství a vydavatelství Komenského slovníku naučného, 1937-1938. 10 sv.
* ZEMPLINER, Artur. Encyklopedie významných osobností ve víru židovského osudu. [Praha] : Lederer & Zempliner Consulting, 2000.  504 s. ISBN
80-238-5971-4
* Who was who. Vol.1, 1897-1915. 5.vyd.. London : Adam and Ch. Black, 1966
* La grande encyclopédie : inventaire raisonné des sciences, des lettres et des arts. Paris : H. Lamirault et Cie, 1885-. 31 sv.
* Encyclopaedia Judaica. 4. Print.. Jerusalem : Kater, 1978. 16 sv.
* BERNHART, Clarence L. (ed.). The new century cyclopedia of names. New York
: Appleton-Century-Crofts, c1954. 3 sv.
Na intenetu jsou k dispozici např. tyto odkazy:
http://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Blowitz
http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=1180&letter=B
Články o tomto novináři můžete také vyhledávat v systému Kramerius http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do . Do pole "Vyhledávání" zadejte Blowitz, pokud se zobrazí příliš mnoho výsledků, můžete dotaz konkretizovat např. přidáním jména "Henry Blowitz" (uvozovky zajistí, že slova budou v sousedství a tím bude docíleno max.relevance) nebo další kombinace: Blowitz Times (mohly by se zobrazit články o jeho působení v Timesech), a pod.
Články starší 1880 si můžete prohlížet i z domova, novější se v plném textu zobrazí pouze na PC v Národní knihovně ČR.
Na stránkách Google books (http://books.google.com/) jsme nalezli knihu BLOWITZ, Henry G.de. Memoirs of M. de Blowitz. New York, NY : Doubleday Page, 1903., která je minimálně z velké většiny volně dostupná na http://books.google.com/books?id=fJ5U3OzezWkC&printsec=frontcover&hl=cs&sour
ce=gbs_v2_summary_r&cad=0.
Tatéž kniha je volně k dispozici v rámci projektu http://openlibrary.org/ , konkrétně na adrese http://openlibrary.org/a/OL2557424A/A.-Opper-de-Blowitz
, další možnosti stáhnutí knihy (např. v Pdf na http://www.archive.org/details/memoirsofmdeblow00blow ).
Jak jste se také ve vaše emailu zmiňovala, Blowitz byl dopisovatelem The Times. Na stránkách http://www.timesonline.co.uk/tol/news/ naleznete archiv novin, po zadání jména Blowitz se zobrazí 157 záznamů citací, přístup k archivu je však vázán na předplatné - http://www.timesonline.co.uk/tol/tools_and_services/subscriptions/ .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2009 12:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu