operní zpěvák Jaroslav Rohan
Text dotazu
Operni zpevak Rohan zpival v letech 50-60 tych v byvalem nemeckem divadle cca 500 m zapadne od Wilsonova nadrazi (Velka Opera?). Prosim sdelte kde mohu najit jeho autobiografii. Dekuji predem.
Odpověď
Dobrý den, vámi zmiňovaným divadlem je nejspíše dnešní Státní opera, která byla v roce 1888 otevřená jako Neues deutsches Theater a v letech 1949-1992 nesla název Smetanovo divadlo. Více informací o historii Státní opery naleznete např. na http://www.opera.cz/cs/historie.html a http://www.divadlo.cz/art/clanek.asp?id=5342.
Tenorista Jaroslav Rohan se narodil v roce 1907 v Holešově, zemřel v Praze v roce 1985. Angažován byl u Moravskoslezského národního divadla v Ostravě (1932), v Moderní operetě v Praze (1933), v Aréně na Smíchově (1934), v plzeňském divadle (1934/35 sólita operety, 1935/38 sólista opery), pražské Uránii (1938/39). V letech 1952/54 byl členem sboru Smetanova divadla v Praze. V Národním divadle v Praze působil jako stipendista (1940/42), člen sboru (1942/45), sólista (1945/51, 1954/71). J.Rohan byl výborným představitelem menších až epizodních rolí, v Plzni zpíval i hrdinné tenorové role. V níže uvedených slovnících jsou uvedeny některé role J.Rohana. Další přehled rolí v Národním divadle naleznete na stránkách Archivu ND - http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=3405&sz=0&abc=R&pn=356affcc-f301-3000-85ff-c11223344aaa. V letech 1960-1975 učil sólový zpěv na pražské konzervatoři. Fotografii J.Rohana naleznete v knize "Národní divadlo 1958-1961".
Více informací o J.Rohanovi se nám bohužel nepodařilo nalézt. V Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), České národní bibliografii (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb) ani naskenovaných Generálních katalozích I-II (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx?) není uvedena žádná kniha od J.Rohana, případně J.Bíma (další jméno J.Rohana uvedené na stránkách Archivu ND), bez úspěchu jsme vyhledávali i v článkové databázi Divadelní ústavu (http://www.divadelni-ustav.cz/kpsys_biblio.asp). Pokud byste měl zájem o další informace, doporučili bychom Vám obrátit se přímo na Národní divadlo (Archiv ND - z.benesova@narodni-divadlo.cz) nebo Pražskou konzervatoř (http://www.prgcons.cz/info.asp). Kontatovat můžete i Divadelní ústav (http://www.divadelni-ustav.cz/), Divadelní oddělení Národního muzea (http://www.nm.cz/historicke-muzeum/divadelni-oddeleni.php) nebo odborné instituce zaměřené přímo na hudební vědu (http://www.phil.muni.cz/music/, http://musicology.ff.cuni.cz/coje.htm).
použité zdroje:
* Vědecká knihovna v Olomouci - datáze REGO, osobnosti regionu (http://aleph.vkol.cz/F/?func=file&file_name=base-list)
* Valašské Athény - Slovník osobností východní Moravy (http://www.divadloschod.cz/val.atheny/index.php?id=osobnosti&what=A&slovo=rohan)
* JANOTA, Dalibor ; KUČERA, Jan P. Malá encyklopedie české opery. Praha ; Litomyšl : Paseka, 1999. s. 229. ISBN 80-7185-236-8.
* Národní divadlo a jeho předchůdci : slovník umělců divadel Vlasteneckého, Stavovského, Prozatimního a Národního. Praha : Academia, 1988. s. 414.
* Československý hudební slovník osob a institucí. Svazek druhý, M-Ž. Praha : Státní hudební nakladatelství, 1965. s. 429.
* Národní divadlo 1958-1961. Praha : Národní divadlo v Praze, 1961. s. 115.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 15:04
Jiří Semrád píše:
Pondělí 19.10.2015 14:54
Jaroslav Rohan byl opravdu sólistou opery ND v Praze ( z jeho rolí např. Principál v Prodané nevěstě, Hauk Šenderf ve Věci Makropulos, Triquet v Evženu Oněginovi, Benda v Jakobínovi aj.) a jak uvádí text výše, byl i profesorem operního zpěvu Konzervatoře. Z jeho žáků vynikli zejména Z. jehličková, F. Dáňa, M. Krejčí a zmiňovaný K. Bím ( trvalé angažmá v Ústí nad Labem), který si dal, pro vystoupení v ND v opeře Tosca, jméno podle svého učitele.
Miloslav hubatý píše:
Čtvrtek 21.06.2018 02:47
Dobrý den. Málokdo ví, že Jaroslav Rohan vyučoval sólový zpěv na pražské státní konzervatoři. Tuto skutečnost mohu potvrdit, jelikož jsem byl v letech 1962-69 jeho žákem a v roce 1969 jsem u něho absolvoval a zakončil tak šestileté studium. Byl to svědomitý pedagog a měli jsme jej rádi a důvěřovali jsme mu. Bydlel v Praze v Zahradním městě a občas si své žáky zval na hodiny zpěvu k němu do svého bytu. Občas jsme se šli podívat do ND, kde mimo jiné zpíval principála v Prodané nevěstě, strážníka v Hubičce, atd...…….Byl nejen výborným pedagogem, ale i znamenitým zpěvákem v oboru tenor. Velmi rád a s úctou na něj vzpomínám a to co mne naučil jsem ve svém profesním životě vždy a rád uplatnil.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu