Operace Silver B
Text dotazu
Dobrý den,
členové výsadku operace SILVER B byli chybou navigátora vysazeni na jiném místě než bylo původně plánováno. Kde měli členové této operace původně seskočit ?
Na internetu se uvádějí dvě místa : Svratouch a Ždírec nad Doubravou.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Kniha: BŘEČKA, Jan. Silver B neodpovídá : historie čs. paraskupiny z Velké Británie v letech 2. světové války. 1.  vyd.  Brno : Spolek přátel československého opevnění, 2004. ISBN  80-86463-19-2, uvádí jako místo původního plánovaného přistání parašutistů obec Svratouch u Svratky.
"Za předpokládané místo vysazení byl vybrán prostor v okolí Svratouchu a Svratky ( na území tehdejšího politického okresu Chrudim) na Českomoravské vrchovině, kam měli přiletět zhruba o půlnoci v den odletu z Anglie."
(BŘEČKA, Jan. Silver B neodpovídá : historie čs. paraskupiny z Velké Británie v letech 2. světové války. 1.  vyd.  Brno : Spolek přátel československého opevnění, 2004. S. 39.)
Oba parašutisté, J.Zemek a V. Škach, byli nakonec vysazeni asi o 40 kilometrů dále. "Tak jako ostatní dva desanty, letící té noci z Anglie, byl SILVER B vysazen s navigační chybou o několik desítek kilometrů dále, než bylo původně určeno. Místo prostoru Českomoravské vrchoviny přistáli oba parašutisté na kraji lesa v blízkosti obce Kasalička (tehdejší politický okres Pardubice)."
(BŘEČKA, Jan. Silver B neodpovídá : historie čs. paraskupiny z Velké Británie v letech 2. světové války. 1.  vyd.  Brno : Spolek přátel československého opevnění, 2004. S. 54.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu