Opařany
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informace ohledně historie jezuitského kláštera v Opařanech (okr. Tábor).
Odpověď
Dobry den, priblizne pred rokem jsme zodpovidali dotaz na obci Oparany, viz. odkaz na archiv PSK nize http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/historie-obce-oparany/?searchterm=oparany
Obec Oparany je mimo jine znama detskou psychiatrickou lecebnou, ktera vznikla z puvodni rezidence  jezuitskeho klastera. http://www.hrady.cz/index.php?OID=3355
"Původní tvrz v Opařanech se připomíná v roce 1268. V roce 1667 koupili chátrající tvrz jezuité v Jindřichově Hradci, kteří ji postoupili koleji sv. Klimenta na Starém Městě pražském. Původní tvrz byla zbořena a na jejím místě vystavěna v barokním stylu rozsáhlá rezidence. Po zrušení jezuitského řádu v r. 1773 získali rezidenci hrabata Paarové. V roce 1829 získal rozlehlé budovy Zemský ústav pro choromyslné. Zámek, bývalá jezuitská rezidence, je jednokřídlá, dvoupatrová protáhlá budova. K zámku přiléhá barokní kostel sv. Františka Xaverského. V zámku je umístěna dětská psychiatrická léčebna."
"...Roku 1677 Oparany prodal Jan Jachym Slavata koleji jezovitske v Hradci. Od ni koupila je (1669) kolej sv. Klimenta v Praze. Jezovite tu vystaveli l.1727 residenci, l.1732 nadherny kostel. Po zruseni radu (1773) zaloz. tu fara (1785) a byv. rezidence obracena na blazinec. Panstvi patrilo od r. 1825 kniz. z Paaru..."
Zdroj:
SEDLACEK, August. Mistopisny slovnik historicky kralovstvi ceskeho. Praha: Argo, 1998. ISBN 80-7203-099-X.
"Oparany (Wopařan, okr. Tabor) - ...V 17. stol. se tu vystridalo nekolik majitelu...R. 1667 koupila O. jezuitska kolej v Jindrichove Hradci, ktera je zahy postoupila koleji na Starem meste prazskem. Jezuite vybudovali na miste stare tvrze barokni rezidenci a od architekta Kiliana Ignace Dientzenhofera nechali vystavet kostel sv. Frantiska Xaverskeho. Po zruseni jezuitskeho radu (1773) pripadly O. Nabozenskemu fondu, od nehoz je r.1825 koupili hrabata Paarove. R. 1888 byl v byvale jezuitske rezidenci umisten ustav pro choromyslne...."
Zdroj: Lexikon historickych mist Cech, Moravy a Slezska. Praha: Argo, 2001. ISBN 80-7203-402-2
"Pomerne velka ves Oparany se pripomina jiz v r. 1268 jako tvrz a pivovar patrici Premyslu Otakaru II. Za husitskych valek patrila obec kalisnikum, pozdeji Rozumberkum. V dobach tricetilete valky zpustla a celkove obnovena byla az pocatkem 18. stol., kde zdejsi statek se dvema popluznimi dvory koupili prazstvi jezuite a vybudovali zde svou rezidenci. Barokni stavba pochazi z let 1717-27, koncem 19. stol. byla castecne upravena. Soucasti arealu je vrcholne barokni kostel sv. Frantiska Xaverskeho, ... od r. 1887 byl na popud Zemskeho vyboru kralovstvi ceskeho v objektu jezuitske rezidence umisten ustav pro choromyslne, v soucasnosti detska psychiatricka lecebna. V r. 1744 pobyval v klastere znamy jezuita Antonin Konias..."
Zdroj: Pruvodce po Cechach Morave Slezsku. Svazek 52. Taborsko. Praha: S+D, 2006. ISBN 80-86899-97-7
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 10:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu