OPAC katalog
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych od Vás získala informaci, kdy, v které zemi a které knihovně byl uveden do provozu první OPAC katalog, a kdy a v které knihovně byl uveden do provozu v naší republice, případně v jakém to bylo knihovnickém systému. Děkuji
Odpověď
Ze zdroju, ktere mame k dispozici, se nam bohuzel nepodarilo zjistit presnou odpoved na Vas dotaz. Nazory na vyvoj OPACu v nasi republice se v ruznych dokumentech lisi, nicmene mozna pro Vas budou uzitecne informace o strucnem vyvoji u nas v teto oblasti.
Informace jsme prevzali z publikaci:
STOCKLOVA, Anna. Vyvoj knihovnicke automatizace u nas a ve svete. Automatizace knihovnickych systemu. Praha: SKIP, 1992. s. 44-52.
a
SVOBODA, Martin. Automation in czech libraries - how to proceed? European Research Library Cooperation. 1993, roc. 3, c. 3, s. 235-255. ISSN 1018-0826.
Strucny vyvoj u nas:
I. etapa: do poloviny 60. let - pouze dilci agendy knihovnických procesu - evidence pri vypujckach, tisk
objednavek, inventarizacni soupisy, tistene katalogy a jejich kumulace - 1963 - Statni technicka knihovna vyuziva dernostitkoveho stroje ARITMA pro vytvareni seznamu casopisu a obratu fondu
II. etapa: konec 60. let - lokalni (automatizovany procesy v ramci jedne knihovny) dilci AKS (automatizovan zejména vypujcni system) - pocatky kooperativních systemu (zejmena sdilena katalogizace) - rozvoj AKS - 1965 - publikovan první ceskoslovensky automatizovany system pro samocinne pocitace - ARDIS (Automatizovany resersni a dokumentacni informacni system) - 1966 - predklada STK prvni projekt plne automatizovane knihovny - 1968 - pri Vysokem uceni technickem v Brne dokoncen Automatizovany systém truděni informaci na pocitac DATASAAB D 21-ASTI-SAAB (propojitelny s ARDIS) - 1967-1968 ve Statnej vedeckej kniznici v Kosicich byl zaveden Akvizicni systém kniznicnych materialov
III. etapa: 70. leta - lokalni dilci AKS - automatizovany knihovnicke procesy akvizice, katalogizace, vypujcni systemy a zpracovani casopisu - kooperativni systemy - teziste aktivit se prenasi na Slovensko - dilci lokalni systemy v Ustrednej ekonomickej kniznici, Slovenskej technickej kniznici a Statnej vedeckej kniznici v Banskej Bystrici
IV. etapa: 80. a 90. leta - lokalni integrovane AKS (automatizace dvou nebo vice procesu, ktere jsou navzajem propojeny) - kooperativni AKS - rozvoj OPAC, podpora uživatelského pristupu -1983- v SVK Kosice poprve u systemu pro vypujcni sluzby zprovoznen dialogovy rezim - 1984 - první integrovany lokalni system ARVYK na Katedre knihovedy a vedeckych informaci - v polovine 80. let se do nekterych knihoven zacina zavadet aplikacni program UNESCO CDS/ISIS - Narodni knihovna predklada typovy zavadeci projekt MAKS (Modularni automatizovany knihovnicky system) - v polovine 80. let na Slovensku projekt Integrovaneho knihovnicko-informacniho systemu kooperačního sdruzeni knihoven (spoluprace Slovenske narodni knihovna Matice slovenske, typovych vedeckych knihoven a verejnych knihoven)
Podle Martina Svobody se první prakticke vysledky automatizace knihoven objevuji nejprve na Slovensku, u nas az v roce 1983.
Co se tyce situace v zahranici nejsou vysledky bohuzel nijak konkretnejsi.
Podle Charlese R. Hildretha se automatizace anglickych a americkych knihoven (tzv. OPACy 1. generace) od 60. let zamerovala na dve oblasti:
1. spravu vypujcnich systemu (v lokalnich systemech)
2. sdilenou katalogizaci v rezimu online (v ramci knihovnickych siti, v USA napr. RLIN nebo ve Velke Britanii SWALCAP)
- OPACy 2. generace jsou ty soucasne (Aleph, T-Series.)
- OPACy 3. generace zatim ve vyvoji - experimentalni
- OPACy se zacaly rozvijet v USA v 70. letech a ve Velke Britanii v 80. letech.
Podle naseho osobniho nazoru se da v nasi republice o OPAC hovorit az se zavadenim systemu CDS/ISIS v 80. letech, ale ktera knihovna si ho nainstalovala jako prvni opravdu netusime. V zahranici je to jeste tezsi odhadnout. Myslime si, ze nejaky OPAC mohl vzniknout jiz v Kongresove knihovne v dobe vzniku formatu MARC nebo v 60. letech se vznikem OCLC. Ale jsou to samozrejme jenom spekulace.
Doporucili bychom Vam se jeste obratit na Studovnu knihovnicke literatury v NK, ktera by Vam mohla poskytnout detailnejsi odpoved (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury. htm) nebo na Martina Svobodu z STK, ktery se podobnymi tematy zabyval (m.svoboda@stk.cz).
Co se tyce zahranici, mozna by stalo za to obratit se na nekterou z divizi nebo sekci IFLA, kde by Vam take mohli pomoci. Nejlepsi by byla asi Divize Collection and Services (http://www.ifla.org/VII/d5/dcs.htm), email primo na Edwarda Swansona (swans152@tc.umn.edu / eswanson@qwest.net)nebo sekci Statistics and Evaluation (http://www.ifla.org/VII/s22/ss.htm) a vybrat si nekterou z adres.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 17:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu