onomastika
Text dotazu
Dobrý den, byla bych vám velmi vděčná za radu ohledně mého projektu týkajícího se onomastiky. Dostala jsem úkol vyhledat původ místních a pomístních jmen v jižních Čechách. Vybrala jsem si oblast Táborska. Kromě jiného si mám z této oblasti vybrat vrch, kopec nebo horu a vysvětlit, proč má právě takový a takový název. Nemohu na internetu nic najít, dnes jsem byla v knihovně a ve slovníku pomístních jmen jsem také téměř nic nenašla. Nevíte, zda existuje některá příručka či jiná knížka (třeba i konkrétně o Táboře a jeho okolí), která obsahuje původ pojmenování právě některých vrchů, kopců nebo hor z této oblasti? Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, uvádíme dále několik tipů; záleží ovšem také na tom, kde bydlíte. Pokud jste např. z Tábora nebo z Českých Budějovic, patrně byste v knihovně ve svém městě našla literaturu k regionu a kolegové knihovníci/knihovnice by vám byli schopni poradit. Pokud jste z Prahy, můžete navštívit Národní knihovnu (nemáte-li průkaz, pak s jednodenní vstupenkou můžete studovat knihy ve studovnách NK, kde velká část uvedených titulů je k dispozici).
Slovník pomístních jmen zatím dorazil jen k písmenu B, vyšel ale úvodní svazek, kde by se snad daly najít další informace v bibliografii.
Dost informací by mohlo být v místopisných knihách o Táborsku, z nichž některé vybíráme. V katalogu své knihovny můžete hledat pomocí klíčového slova Táborsko.
Nakonec vám doporučujeme hledat na portálu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs). Zde je naskenováno velké množství knih a časopisů a je možné vyhledávat v jejich plných textech. Na zkusmý dotaz Táborsko se zobrazilo cca 160 dokumentů. Musela byste ovšem hledat podle konkrétních slov, která vás zajímají. - Pokud se u dokumentu zobrazí nepřeškrtnuté oko, můžete jej prohlížet i ze svého počítače, pokud je oko přeškrtnuté, musíte navštívit NK ČR, protože dokument je chráněn autorskými právy (v tom případě se vám ale při vyhledávání zobrazí alespoň fragment textu). - V Hale služeb NK ČR je možný přístup ke celému Krameriu bez čtenářského průkazu.
Slovník pomístních jmen v Čechách / pod vedením Jany Matúšové zpracovali Libuše Olivová-Nezbedová ... [et al.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia,
2000-. --    sv. : mapy ; 24 cm
úvodní sv. 2000. 169 s. -- sv. I. (A). 2005. 108 s. -- sv. II. (B-Bau).
2006. 164 s. -- sv. III. (Bav-Bíd). 2007. 182 s. -- sv. IV. (Bíg-Bož). 2008. 220 s.
Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny / naps. Antonín Profous, Jan Svoboda, Vladimír Šmilauer. -- 1. vyd.. -- Praha :
Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. -- 5 sv. ; 24 cm
Náš starověk v paměti pomístných názvů a místních jmen / Uvažuje i na úvahu dává Ladislav Horák. -- V Praze : Nákl. vlast., 1928. -- 184 - [III] s. ; 8°
Pomístní jména v Čechách : o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest / Libuše Olivová-Nezbedová ... [et al.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia : Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, 1995. -- 520 s. : mapy ; 21 cm
Popis království českého : Táborsko, Českobudějovicko, Prácheňsko / František Palacký, upravil Jiří Záloha. -- 2. opr. a dopl. vyd.. -- Třeboň : Státní archiv, 1974. -- 255 s. ; 29 cm
Popis Táborska : Soupis archeologických, historických, lidových a přírodních památek politického okresu táborského s přehledem příslušné literatury / Roman Cikhart. -- V Táboře : Okresní rada osvětová, 1947. -- 183-[II] s. ; 8
[C.zaznamu: 001536273]
Taborsko : Popis prirodni, historicky a narodopisny.
[Cast] 2, Popis archeologicky / Naps.
Josef Svehla. -- Tabor : Tiskovy odbor ucit. jednoty Komensky, 1922. -- 59 s. : tb. ; 8
____________________________________
[C.zaznamu: 001536091]
Taborsko : Popis prirodni, historicky a narodopisny .... II, Popis archeologicky / Napsal
Josef Svehla. -- V Tabore : Tiskovy odbor ucit. jednoty Komensky, 1922. -- 59, [I] s. : [VIII]
obr. pril. ; 8
____________________________________
[C.zaznamu: 001536274]
Taborsko : Popis prirodni, historicky a narodopisny.
[Cast] 3, Narodopis. -- Tabor :
Tiskovy odbor ucit. jednoty Komensky, 1921. -- 51 s. :
obr. pril. ; 8
____________________________________
[C.zaznamu: 000564908]
Taborsko : Popis prirodni, historicky a narodopisny.
Povsechny popis okresu / Roman
Cikhart. -- Tabor : Tisk. odbor ucit. jedn. Komensky, 1921-1922. -- 4 sv. : bar. obr. pril., 51
s. ; v. 8
____________________________________
[C.zaznamu: 000348096]
Taborsko v praveku / napsal Josef Svehla. -- Tabor :
Tisk. odbor ucit. jednoty Komensky, 1923.
-- 59, 1 s. : obr., 8 obr. pril. ; v. 8
____________________________________
[C.zaznamu: 001697096]
Vesnicka sidla a kulturni krajina na Taborsku v 15.-19.
stoleti = Villages and cultural
landscapes in the region of Tabor from the 15th to the 19th century / Martin Dohnal. -- Vyd. 1.. --
Praha : Etnologicky ustav Akademie ved Ceske republiky, 2006. -- 351 s. : il., mapy ; 23 cm.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2009 14:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu