Olivový olej

Text dotazu

Dobrý den,
chtěla jsem se informovat na podrobnější chemické složení olivového oleje a
technologii výroby olivového oleje a odkud mohu tyto informace čerpat.

Odpověď

Dobrý den,

legendární olivovník a olej získaný z jeho plodů doprovází lidstvo během celé jeho historie. Již před 8000 lety byly olivy pěstovány na Středním Východě a první plantáže se objevily pravděpodobně v Sýrii nebo na Krétě.
Féničané poté rozšířili pěstování oliv do celého středomoří, severní Afriky a jižní Evropy. Řekové se postarali o znásobení kultivaru olivovníku na svých územích, ale až Římané vyzkoušeli pěstování olivovníku ve všech oblastech, které dobyli. První nástroje a nové technologie na lisování oleje pochází taktéž od Římanů, kteří zdokonalili také jeho skladování a prodloužili tak jeho trvanlivost.
Pro lisovaní olivového oleje se olivy stálr sklízí tradičním způsobem, tj.
tlučením dlouhou palicí do větví stromů. Olivy padají do rozprostřených plachet pod stromem. Sklizeň trvá od listopadu do ledna v závislosti na odrůdě a stupni zralosti.

Nejkvalitnější olivový olej se vyrábí z rozdrcených čerstvých a dokonalé zralých oliv. Mírným tlakem za studena tj. při teplotě 20-25°C se získává nejkvalitnější tzv. "panenský olej - oleum virgineum", který se na mírným tlakem např. na centrifuze oddělí od příměsí a rafinuje. Žádné jiné postupy nejsou dovoleny. Neobsahuje žádné další chemické látky. Podle předpisů EU se takový výrobek podle stupně jakosti dělí: "přírodní olivový olej - extra panenský " (extra virgin), "panenský" (virgin) a "obyčejný panenský"
(ordinary virgin). Druhým lisováním při vyšším tlaku se získává "brabancový olej - oleum optimum". Je ještě dobré jakosti, je jen mírně nažloutlý.
Případné mírné zakalení těchto olejů není na závadu např. stane se tak při skladování za nižší teploty. Konečně vysokým tlakem a za tepla se získává tzv. "technický olej",který se musí již rafinovat ("rafinovaný olivový olej").
Olej musí být vylisován do čtyř dnů od sklizně, aby byla zachována jeho kvalita a především všechny látky v olivách obsažené.
Z účinných látek olivový olej obsahuje přibližně 19 % nasycených mastných kyselin, přes 70% nenasycených mastných kyselin, fenoly, které mají antioxidační účinky, vitamin E a sliz.

zdroj :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Olivov%C3%BD_olej

Pro další informace bychom Vám doporučili kontaktovat odborné knihovny, v rámci služby Ptejte se knihovny např. Zemědělskou a potravinářskou knihovnu, tato knihovna provozuje i vlastní referenční službu Infopult - http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp, Vysokou školu chemickotechnologickou http://www.vscht.cz/homepage/kontakty/kde, Akademii věd ČR http://www.cas.cz/vedni_oblasti_detail.php?m=3&vo=II.

Obor

vse

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

16.03.2010 13:31

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu