-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý deň.
Obraciam sa na Vás s otázkou a zároveň prosbou o radu. V mojej
dizertačnej práci sa venujem kňažnej Oľge Volkonskej (княгини
Ольги Волконской) 26.7.1916 - 4.5.1977.
Z materiálov, ktoré som zatiaľ získala z ruského webu som sa dozvedela,
že časť svojho života prežila aj na území česko-slovenska,
presnejšie: v roku 1949 sa presťahovala do ČSR a pôsobila ako
prekladateľka, učiteľka ruského a španielskeho jazyka a dokonca písala
články. Až v roku 1960 opustila krajinu a vrátila sa do Permu (ZSSR).
Žiaľ, viac informácií o nej v tomto období nemám. Moja odborná
konzultantka tvrdí, že časť jej archíva musí byť v Čechách. Zrejme v Prahe, keďže tu žila a pôsobila až do svojej emigrácie spať do ZSSR.
Písala som do Českého národného archívu - žiaľ, tam ju nenašli.
Odporučili mi, obrátiť sa k Vám. Vedeli by ste mi pomôcť? Prípadne,
kde by som mohla o nej nájsť akúkoľvek zmienku?
Keďže ruský zdroj uvádza, že pôsobila aj ako novinárka, disponuje Vaša knižnica jej článkami, prípadne zmienkami o nej. Týka sa to rokov 1953-1960, kedy pôsobila v Prahe.
Budem vďačná aj za materiál v angličtine. Prípadne, ak exituje nejaká
kniha, ktorá sa zaoberá ruskou emigráciou, tiež poteší.
Ďakujem Vám.
Dobrý den,
v katalogu NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz,http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze jsme nalezli pouze jedno dílo
[Č.záznamu: 001552370]
Permskaja rjabinka / Ol'ga Aleksandrovna Volkonskaja. -- Perm' : Permskoje kniž. izdat., 1966. -- 143 s., ale žádní biografické údaje. Možná byste nalezla nějaké informace v knize
[Č.záznamu: 000084144]
Rusko mimo Rusko : dějiny a kultura ruské emigrace 1917-1991. [I. díl] / Martin C. Putna. -- Vyd. 1.. -- Brno : Petrov, 1993. -- 200 s., [1] l. obr. příl. : il., mapa, portréty ; 21 cm
Eventuelní záznamy o článcích - které vydala anebo o ní z uvedeného časového rozpětí 1953-1960 - by mohly být uvedené v České článkové bibliografii a jsou v papírové podobě. Pokud byste měla zájem o jejich prověření, musela byste si záznamy prověřit sama anebo si u nás (Referenční centrum NK ČR) zadat rešerši. Jedná se o placenou službu, za každou půl hodinu zaplatíte 81,- Kč, https://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
Dále Vám doporučujeme obrátit se ještě na Slovanskou knihovnu, https://www.nkp.cz/slovanska-knihovna,, která je veřejně přístupná specializovaná vědecká knihovna pro obor slavistiky. Práci s dokumenty zajišťuje ve své studovně vybavené bezplatným přístupem k internetu a rozsáhlou příruční knihovnou ( kolem 20 000 svazků).
Pokud jde o archivní materiály, doporučili bychom Vám Archiv hlavního města Prahy, http://www.ahmp.cz/index.html?mid=40, ale je to patrně ten, na který jste se již obrátila.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
02.12.2016 11:56