-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímalo by mě, kdy přesně vstoupila v roce 1939 německá vojska na území Ostravy.
Děkuji
Dobrý den,
Večer 14. března se na sovětském vyslanectví konal Ševčenkův večer u příležitosti jeho 125. narozenin. Kromě Z. Nejedlého zde byli J. Čapek, J. Hora, F. Halas, V. Vydra, 0. Jeremiáš, M.
Budíková, H. Thein. Byl tady i Julius Fučík s manželkou, Gusta Bareš, I. Sekanina a další představitelé kulturní i politické levice....
Ivan Sekanina s Juliem Fučíkem se snažili telefonicky dopátrat, co se děje. Bylo již pozdě večer, když se dověděli o obsazení Ostravy německými vojsky...
Stotisícová Moravská Ostrava prožívala první večer německé okupace. Německé vojsko vjíždělo do města dvěma proudy, a to po silnici od Petříkovic a od Koblova. V podvečer bylo jen v Koblově soustředěno asi sto tanků. Okupanti postupně obsadili nejprve policejní ředitelství, banky a nádraží. U Polánky byla již po 19. hodině silnice uzavřena — obyvatelé si všimli, že již odpoledne projely tři vlaky s německým vojskem po trati směrem к Hranicím...
Vyžadovala se bezpodmínečná poslušnost... Nařizovalo se okamžité odevzdání všech zbraní...
V 18 hodin, 40 minut dokončily jednotky VIII. armádního sboru a 1. oddíl Leibstandarte Adolf Hitler obsazení města...
Čerpáno z: MOULIS, Miloslav. Osudný 15. březen. Praha: Mladá fronta, 1979. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:ba1a6820-4816-11e3-ae53-5ef3fc9ae867
Ostrava byla německými vojsky obsazena ještě před oficiálním vyhlášením protektorátu - 14. března 1939.
Zdroj: HAVRLANT, Miroslav. Ostravsko. Opavsko. Praha: Olympia, 1990. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:38eb5f6841becaffeab461e6a137c1fd
Další zdroj, čerpáno z internetu, námi neověřeno:
14. března už v 17:30 vstoupily na československé území první německé jednotky; jednalo se o 8. pěší divizi doprovázenou motorizovaným oddílem SS.
Nedlouho na to se toto uskupení střetlo s odloučenou 13. rotou III. praporu 8. pěšího pluku „Slezský“ ubytovaných v provizorních kasárnách v Místku. Došlo k boji, při němž příslušníci wehrmachtu použili i minomety a protitanková děla. Po krátké době vyšší německý velitel nařídil svým jednotkám zastavit palbu, neboť německé velení se obávalo eskalace konfliktu, což by odporovalo deklarovanému mírovému charakteru okupace. Čeští vojáci boj zastavili na rozkaz vrchního velení následující den. V tomto jediném ozbrojeném vystoupení čs. armády proti okupaci bylo raněno 6 českých vojáků, na německé straně byli kromě raněných i mrtví.
V 18:40 Leibstandarte SS Adolf Hitler obsadila Moravskou Ostravu a bezpečnostní policie ihned zahájila zatýkání „spiklenců“ a komunistických radních. Důvodem přednostního obsazení této oblasti byl její průmyslový význam a německá obava z eventuálního polského vpádu...
Ráno 15. března...K překročení hranic došlo oficiálně přesně v 6 hodin ráno. Důvodem pro obsazení zbytků Čech a Moravy byla v německé interpretaci snaha ...zajistit životy a majetek všech obyvatel země bez rozdílu..., neboť Česko-Slovensko se podle Hitlera ... nacházelo v rozkladu... a ... panoval zde nesnesitelný teror proti německým soukmenovcům...
Zdroj: MOTÝL, Ivan. 14. března: Wehrmacht na Slovensko? Ne. Do Ostravy! [online]. Tyden.cz, 2009-03-14 [cit. 2012-12-16]. Dostupné online. (česky) Úterý 14. března 1939, šest hodin večer. Začíná předčasná okupace Moravské Ostravy i nedalekého Místku, o které nemá vláda druhé republiky ani tušení. Lidové noviny dokonce vydají zprávu, že vojska přes Ostravu jen projíždějí na Slovensko...
Německé vojsko jede na Slovensko. Tak zněl titulek článku v Lidových novinách, který informoval o přítomnosti německé armády v Moravské Ostravě.
"Moravská Ostrava, 14. března:
Dnes k večeru bylo obyvatelstvo města Moravské Ostravy překvapeno několika oddíly německého motorizovaného vojska, které projíždělo městem směrem ke Slovensku," oznámily Lidové noviny.
Byl to omyl. Německá armáda už zůstala v Ostravě. Předčasná okupace města byla součástí plánů nacistů, jak přimět prezidenta Emila Háchu k podepsání dohody o vstupu invazní armády do Čech a na Moravu. Ve chvíli, kdy wehrmacht obsazoval Ostravu, však Hácha teprve mířil speciálním vlakem do Berlína, aniž úplně přesně tušil, jaké bude mít Hitler požadavky. O večerní okupaci části Moravy se po půlnoci dozvěděl přímo od nacistického vůdce...
Autor příspěvku: Ivan Motýl
https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_okupace_%C4%8Cech,_Moravy_a_Slezska
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
27.11.2018 17:11