Ohřev planety Země
Text dotazu
Jak je možné, že je planeta Země ohřívána Sluncem přes vesmírný prostor (vaakum)? Domnívám se, že fotony letící ze slunce proniknou atmosvérou Země a narážejí do molekul vzduchu a tím ohřívají naši planetu.
Odpověď
Dobrý den, v podstatě je Vaše domněnka správná. Sluneční energie vzniká v nitru Slunce, kde dochází k přeměně čtyř jader vodíku v jedno jádro hélia a uvolněnou energii. Z 1g vodíku vznikne helium a 10 na dvanáctou J energie, která je vyzářena do prostoru. Za sekundu vyzáří každý čtvereční metr slunečního povrchu přibližně 62,86.10 na šestou J energie, celý povrch Slunce vyzáří za sekundu asi 3,826.10 na dvacátou šestou J energie. Na Zemi dopadá přibližně pouze jedna dvoumiliardtina celkového vyzáření. Třetina slunečního záření se v atmosféře odráží zpět do vesmíru, jednu pětinu pohlcuje atmosféra a dopadající fotony se zde mění v pohybovou energii molekul ( tedy v teplo) a polovinu slunečního záření pohltí zemský povrch. Část světelné energie je od zemského povrchu zpět vyzařována jako infračervené záření. Část toto infračervené záření prostupuje přes atmosféru zpět do vesmíru.
Zdroje:
ČEMAN, Róbert. Vesmír : astronomická encyklopédia. 1, Slnečná sústava. 1. vyd.Bratislava : Mapa Slovakia, 2002. ISBN 80-8067-071-4 (váz.) KLECZEK, Josip. Velká encyklopedie vesmíru. 1.vyd. Praha : Academia, 2002. ISBN 80-200-0906-X (váz.)
HENZE, Andreas. Elektrický proud ze slunce : fotovoltaika v praxi :
technika, přehled trhu, návody ke stavbě. 1. české vyd. Ostrava : HEL, 2000
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_energy
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=1948&h=13&pl=49
http://www-ext.rozhlas.cz/veda/portal/_zprava/52656
http://euroscout.greentech.cz/documents/5_slun_en_na_ze_def.pdf .
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2007 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu