Ohniska sociálních norem
Text dotazu
Dobrý den,
jako zápočtový úkol mám vypracovat práci na téma teorie ohnisek sociálních
norem. Mohu Vás požádat o pomoc při doporučení několika zdrojů, kde bych se
o tomto tématu dozvěděl více?
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že se Vám jedná o sociální normy z oblasti sociální psychologie.
Samostatnou knihu, která by o této problematice pojednávala, jsme v našich dostupných zdrojích nenašli. Problematika ale může být zpracována v některé kapitole obsáhlejší monografie.
Zdroje, ze kterých lze čerpat, NK ČR volně zpřístupňuje na na svých webových stránkách www.nkp.cz ; hledat můžete sám např. v elektronickém katalogu (NKC) nebo v článkové bibliografii (ANL).
Můžeme Vám doporučit některé knihy a články, které jsme vytipovali podle klíčových slov, ale nemůžeme spolehlivě posoudit, zda tam skutečně budou informace, které se k Vaší práci hodí.
Knihy:
MUZAREF, Sherif. The psychology of social norms. New York: Harper+Row, [1966].
Signatura NK ČR H 102961
FAFEJTA, Martin. Problémy sociálního soužití. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. ISBN 80-244-1466-X.
Signatura NK ČR 54 D 144758
Soudržnost společnosti z pohledu české veřejnosti. Praha: Sociologický ústav AV ČR, 2006. ISBN 80-7330-110-5.
Signatura NK ČR 54 F 91832
WEIL, Pierre, LELOUP, Jean-Yves, CREMA, Roberto. Normóza patologie normálnosti. Praha: Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-203-8.
Signatura NK ČR 54 H 292698
KELLER, Jan. Dvanáct omylů sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 1997. ISBN 80-85850-09-5.
Signatura NK ČR 54 H 174683
Jaká je naše společnost? Otázky, které si často klademe... Praha: Sociologické nakladatelství Slon, 2010. ISBN 978-80-7419-025-4.
Signatura NK ČR 54 H 312877
Články:
Pavlovsky, Petr. Co bylo a co je eticky normalni? In: Prostor. -- ISSN 0862-7045. -- C. 37 (1998), s. 26-32
* socialni chovani * spolecenska moralka * individualni moralka * spolecenske normy * normalita * vladni formy. * komunisticky rezim * ceska spolecnost * odpor proti rezimu * kompenzovana kolaborace * stol. 20., leta 70.-80.
* uvahy
Mlcoch, Lubomir. Co (bylo) je normalni? Drive a nyni. Pohled ekonoma. In: Prostor. -- ISSN 0862-7045. -- C. 37 (1998), s. 51-54
* spolecenske problemy * socialni chovani * individualni moralka * spolecenska moralka * eticke normy * normalita * hospodarska politika * Cesko. * r. 1989, po
* uvahy
Forbelsky, Josef. Co je normalni? In: Prostor. -- ISSN 0862-7045. -- C. 37 (1998), s. 59-61
* socialni chovani * spolecenske problemy * ceska spolecnost * spolecenske normy * spolecenska moralka * individualni moralka * eticke normy * normalita * Cesko. * r. 1989, po
* uvahy
Daleko od normy / Stanislav Komarek.  Rubrika: Podoteky Stanislava Komarka
In: Psychologie dnes. -- ISSN 1212-9607. -- Roc. 16, c. 2 (2010), s. 38
* dusevne nemocni -- socialni postaveni
* eseje
Horinek, Zdenek. Hrajeme vsichni divadlo? Rubrika:Rozhledy. In: Divadelni revue. -- ISSN 0862-5409. -- Roc. 11, c.2 (2000), s.73-75
Recenze na: Goffman, Erving. Vsichni hrajeme divadlo. -- Praha :
Nakladatelstvi Studia Ypsilon, 1999
* spolecenske vystupovani
* divadlo -- herecke umeni
* teatrologie * divadlo * herecky projev * socialni chovani * spolecenske normy
* recenze
Weiss, Petr. K otazce normality sexualniho chovani / Petr Weiss Sexuologicky ustav 1. LF UK. In: Ceskoslovenska psychologie. -- ISSN 0009-062X. -- Roc. 41, c. 4 (1997), s. 370-374
* socialni chovani * sexualni chovani * normy * normalita * transkulturni rozdily
* uvahy
Neumann, Jan. K problematice zvyseni role norem v motivaci lidskeho chovani. In: Pravnik. -- Praha. -- ISSN 0231-6625. -- Roc. 141, c. 10 (2002), s. 1109-1132
* socialni chovani -- motivacni teorie
* socialni normy -- dejiny
* socializace
* normativni systemy
* motivace -- socialni aspekty
Haskovcova, Helena
Lze zakladni eticke hodnoty globalizovat? : lidskost, spravedlnost, socialni normy a odpovednost / Helena Haskovcova. -- obrazky. In: Vesmir. -- ISSN 0042-4544. -- Roc. 81, c. 9 (2002), s. 528-529
* globalizace
* etika -- globalizacni aspekty
Hirschova, Milada. Nezdvorilost jako pragmalingvisticky fenomen. Rubrika: Stati. -- Obsahuje bibliografii. In: Linguistica Brunensia. 58. -- Brno: Masarykova univerzita. -- ISSN 1803-7410. -- ISBN 978-80-210-5250-5. -- Roc. 58, c. 1-2 (2010), s. [273]-285
* zdvorilost -- pragmatika
* komunikace (sdelovani) -- interpersonalni komunikace
* socialni role -- moc
* nezdvorilost * hrubost * drzost * pragmalingvistika * uzivani jazyka
* verbalni agrese * recova etiketa * recove strategie * komunikacni interakce * interpersonalni aspekty * vztahovy mechanismus * komunikacni situace * komunikacni normy * komunikacni vymeny * konfliktni komunikace * specificke prostredi
* stati
Mucha, Ivan. Normy v sociologickem pojeti. In: Sbornik k 65. narozeninam doc.PhDr. Eduarda Urbanka. -- Praha :DeskTop Publishing FF UK Praha, 1997. -- s. 49-62
* cesti sociologove * sociologicke teorie * socialni chovani * spolecnost * normy chovani * industrialni spolecnost * stol. 20., leta 50.-90.
"Čím je jedinec mladší, tím je rodina výraznější složkou jeho sociálního pole. Rodina je tedy tím ohniskem, přes které především dochází k socializaci dětí a mládeže..."
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 13:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu