Odorik z Pordenone
Text dotazu
Dobrý den, v knize Kunský, Josef: Čeští cestovatelé I.(1961)je první kapitola věnovaná Odorikovi z Pordenone (Český Marco Polo), je tam i ukázka nazvaná Z Odorikova cestopisu - nikde jsem však nenašla, odkud v souvislosti s touto ukázkou autor Kunský čerpal. V záhlaví knihy nejsou žádné prameny. Jedná se o jeho vlastní překlad z nějaké latinské předlohy? Nebo čerpal z nějakého do té doby vydaného českého překladu? Zjistila jsem, že první český překlad byl částečný a vyšel v časopise Širým světem (1944), ucelený překlad udělal až F. Gel a vyšlo to pod názvem Já bratr Oldřich Čech z Furlánska(asi 1958 vlastním nákladem? a 1962) a nově v překladu F. Gela a R. Kocourka pod názvem Cesta do říše Velkého chána (1998). Děkuju za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, autor v knize Čeští cestovatelé / Josef Kunský ; Vladimír Justl: Spisovatelé na cestách. Praha : Orbis, 1961. opravdu neuvádí použitou literaturu ani překladatele Odorikova cestopisu.
Podle báze AUT Národní knihovny, http://aleph.nkp.cz/F/FKL5SIUB3QMYJASJNX5EYAKPM61MMPR6H8KCRXHUTCIK36XQI1-17926?func=scan&scan_code=AU&scan_start=kunsk%C3%BD+josef,
se autor knihy Josef Kunský  RNDr., DrSc., profesor geomorfologie a fyzického zeměpisu, narodil  6.10.1903 v Sušici, zemřel 21.9.1977.
Protože kniha vyšla v roce 1961 v nakladatelství Orbis a toto nakladatelství zaniklo po roce 1989, nevíme zda má někde uložený archiv anebo jestli byste se mohla s Vaším dotazem obrátit na pamětníky.
V bázi NKC Národní knihovny jsme nalezli 4 záznamy o knihách týkající se Odorica z Pordenone:
http://aleph.nkp.cz/F/EID23VTX8SM8KJ8F1SHVFGM76ITLGB6H8QNRIB2483H5XVT51D-16753?func=find-acc&acc_sequence=00022701
Nalezli jsme rovněž  sborník příspěvků z mezinárodní konference : http://www.nkp.cz, báze NKC :
[Č.záznamu: 001807427]
Odorik z Pordenone - z Benátek do Pekingu a zpět : setkávání na cestách Starého světa ve 13.-14. století : sborník příspěvků z mezinárodní konference, Plzeň, 13.-14. listopadu 2006 = Odoric of Pordenone - from Venice to Peking and Back : meetings on the roads of the Old World in the 13th-14th centuries : proceedings of the international conference, Pilsen, 13th to 14th November 2006 / editoři Petr Sommer, Vladimír Liščák. -- Praha : Centrum medievalistických studií (CMS) : Filosofia, 2008. -- 286 s.,  vydaný v nakladatelství Filosofia Filosofického ústavu AV ČR.
Doporučujeme Vám proto obrátit se buďto na tuto instituci, http://knihovna.flu.cas.cz/cs/ anebo přímo na Centrum medievistických studiíí Karlovy university v Praze, http://cms.flu.cas.cz/old/index2.html.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 14:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu