odlišné návody jak správně citovat
Text dotazu
Dobrý den,
již po několikáté jsem strávil několik hodin snahou najít jednoznačné informace o pravidlech publikace přebraných obrázků. Dostatečně v tom nepomáhá ani www.citace.com, ani jiné zdroje. Není jasné, kdy se musí žádat o svolení autora nebo vydavatele, kdy ne, kdy uvádět licenci, kdy ne,jak formálně citaci zapsat, zda uvádět číslování obr. nebo ne atd. Prosím tedy o pomoc.
Můj konkrétní případ je ten, že píšu text regionální učebnice v rámci projektu Škola plná života II. Např. v textu o návštěvě Josefa II. v Králíkách chci použít jeho portrét publikovaný na Wikipedii. Co bude konkrétně napsáno pod obrázkem? Smím ho vůbec použít? Chci tam napsat popisek obrázku a zdroj, jak to ale bude vypadat? Stačí např.: Josef II. (zdroj: www.commons.wikipedia.org)? Jestli ne, prosím o uvedení konkrétního příkladu. Mé vysokoškolské vzdělání bohužel nestačí na to, abych z desítek návodů, které se vzájemně liší nebo jsou nepřesné, vybral to správné.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zasíláme Vám odpověď týkající se citací výtvarných děl z archivu naší služby :
"Doporučovali bychom Vám však konzultovat tento dotaz spíše s odbornými knihovnami, kde by Vám kolegové mohli podrobněji poradit. Jedná se např. o Knihovnu Národní galerie v Praze (http://www.ngprague.cz/cz/15/sekce/knihovna/), Knihovnu Moravské galerie v Brně (http://www.moravska-galerie.cz/cs/knihovna/) nebo Knihovnu Uměleckoprůmyslového musea v Praze (http://knihovna.upm.cz).
Pokud byste chtěl citovat  reprodukci díla, měl byste uvést citaci zdroje, resp. dokumentu, ve kterém se tato reprodukce nachází. Při citaci se držte obecných pravidel pro citování různých typů dokumentů, jako monografie, příspěvek ve sborníku, článek z časopisu, webové sídlo atd., podle toho, jakého druhu dokumentu je tato reprodukce součástí. Případné specifikace můžete uvést v poznámce".
Zdroj:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/citace-vytvarneho-dila/?searchterm=citace a http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/citace-obrazku-1/?searchterm=citace
Další odpovědi z archivu týkající se  citací naleznete na :
http://www.ptejteseknihovny.cz/search?SearchableText=citace
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2013 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu