odkaz pod čarou
Text dotazu
Dobrý den,
možná jen špatně hledám, nebo nedokážu trefit na ten správný odkaz, chtěl jsem se zeptat na psaní odkazu dole pod čarou.
Nevím, zda je přesný předpis na to, jak vypisovat odkazy na citace na stránce, dole pod čarou. Nikde jsem nenašel přípis na to, jak odkaz správně formulovat a vypisování celého odkazu i s www odkazem, jak je to v některých dílech uváděno, mi připadá zbytečné.
Pokud existuje nějaká popisná publikace, neboť v normě iso 690-2 je to prakticky nevysvětleno, budu rád, když mi o ní řeknete.
Odpověď
Dobrý den,
existují dva způsoby jak odkazovat v textu. Buď je odkaz vsunut do textu nebo je uveden v poznámce na stránce pod čarou.
Pokud uvádíme odkaz na doslovně citovaný zdroj, pak je nutné uvést příjmení autora, rok vydání dokumentu s přesným vymezením stránek, druhý způsob je tento odkaz do poznámky pod čarou. V obou případech je však nutné uvést citované dílo v seznamu použitých zdrojů.
Pokud budete citovat na jedné stránce jeden zdroj vícekrát za sebou, použijete slovo "tamtéž" a příslušnou stranu (příklad: Tamtéž, s. 89).
Ať si pak vyberete jen nebo druhý způsob odkazování, je nutné jej dodržovat v celé práci. Není možné používat v práci způsoby oba.
(z kol. autorů. Jak vypracovat bakalářskou a diplomovou práci.)
Dále jsme také již podobné dotazy zodpovídali, můžete se podívat na naše předchozí odpovědi:
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba006/citace-zpusob-citovani/?searchterm=poznámky pod čarou
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2013/poznamka-pod-carou/?searchterm=poznámky pod čarou
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2012/citace/?searchterm=poznámky pod čarou
Zdroj:
* Kol. autorů. Jak vypracovat bakalářskou a diplomovou práci. Praha : Univerzita Jana Amose Komenského, 2013. ISBN 978-80-7452-037-2.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.05.2014 13:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu