Oddělení pro mládež
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě zda existuje nějaká směrnice či doporučení pro zřizování
oddělení pro mládež či úseku, jež by byl v knihovně vyčleněn mládeži od 15
let.
Odpověď
Dobrý den,
směrnice týkající se služeb knihoven pro mládež je k dispozici například na stránkách IFLA v rámci sekce "Libraries for Children and Young Adults Section" (http://www.ifla.org/en/libraries-for-children-and-ya) pod názvem "Guidelines for Library services for Young Adults"
(http://www.ifla.org/en/publications/revised-guidelines-for-library-services
-for-young-adults).
Stránka nabízí ještě další zajímavý dokument "Web 2.0 and Library Services for Young Adults"
(http://www.ifla.org/en/publications/web-20-and-library-services-for-young-a
dults), který obsahuje informace o možnostech využití nástrojů Web 2.0 a sociálních médií v práci s mládeží v jakémkoliv typu knihovny - veřejné, školní, speciální nebo akademické.
K uvedené problematice se také vztahují následující dokumenty, které jsme nalezli v Katalogu Knihovnické literatury NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/kkl), kde také případně zjistíte informace o jejich dostupnosti v Knihovně knihovnické literatury NK ČR (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.
htm):
KVAPIL, Miloš. Informační a knihovnické služby pro dospívající. In: Duha. -- ISSN 0862-1985. -- Roč. 15, č. 4 (2001), s. 21.
Bibliotheksarbeit für Jugendliche : Entwicklung und Erprobung neuer Konzepte. Bd. 3, Konzepte, Erfahrungen und Nebenwirkungen eines Projektes / Bearb. von Ilona Glashoff und Rita Schmitt, ; unter Mitarbeit von Brit Bosecke und Marlies Müller. Berlin : Deutsches Bibliotheksinstitut, 1997.
362 s. (Dbi-Materialien ; 162). ISBN 3-87068-962-5.
JONES, Patrick; GORMAN, Michele; SUELLENTROP, Tricia. Connecting young adults and libraries : a how-to-do-it manual for librarians. New York :
Neal-Schuman, 2004. 438 s. (How-to-do-it manuals for librarians ; no. 133).
ISBN 1-55570-508-1.
ANDERSON, Sheila B. Extreme teens : library services to nontradicional young adults. Westport : Libraries Unlimited, 2005. 175 s. (Libraries Unlimited professional guides for young adult librarians, ISSN 1532-5571). ISBN 1-59158-170-2.
Children and Young People : Library Association guidelines for public library services / Ed. by Catherine Blanshard. London : Library Association Publishing, 1997. 61 s. ISBN 1-85604-209-X.
BLANSHARD, Catherine. Managing Library Services for Children and Young People : a practical handbook. London : Library Assoc. Publ., 1998. 203 s.
ISBN 1-85604-226-X.
VAILLANCOURT, Renée. Managing young adult services : a self-help manual. New York : Neal-Schuman, 2002. xix, 141 s. (Teens @ the library series). ISBN 1-55570-434-4.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 09:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu