Odborná literatura na téma vývoje ženské hrdinky v literatuře od doby renesance do ralismu
Text dotazu
Dobrý den, píšu maturitní práci na téma vývoj ženské postavy v literatuře (renesance až realismu, převážně v Anglii a ve Francii). Pracuji převážně s díly autorek Hélisenne de Crenne, Aphra Behn, Sarah Scott (1720-1795), Jane Austen a Chatlotte Brontë. Potřebovala bych tedy práce zabývající se jejich životem a dílem.
Předem děkuji.
Odpověď
Vážená paní (...),
posílám Vám odkazy na některé knihy a články o spisovatelkách Hélisenne de Crenne, Aphra Behn, Sarah Scott, Jane Austen a Chatlotte Brontë.
1. Hélisenne de Crenne (1510-1552)
francouzská renesanční spisovatelka, autorka románů a překladatelka z latiny, staré tisky jejich děl jsou k dispozici na Digitální knihovna Francouzské národní knihovny – portál Gallica, Odkaz: https://gallica.bnf.fr/accueil/fr/content/accueil-fr?mode=desktop
Dílo: Les angoysses douloureuses qui procedent d'amours: Conten[a]ntz troys parties, Composées par Dame Helisenne : Laquelle exhorte toutes personnes à ne suyvre folle Amour (1538), Digitalizována https://www.armarium-hautsdefrance.fr/document/18687#?c=0&m=0&s=0&cv=0
Další díla viz https://gallica.bnf.fr/accueil/fr/content/accueil-fr?mode=desktop
Knihy a články o Hélisenne de Crenne:
Jeff Persels, Kendall Tarte, George Hoffmann. Itineraries in French Renaissance Literature : Essays for Mary B. McKinley. Brill; 2017. Accessed May 6, 2022. Dostupné:
https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=e000xww&AN=1627200&lang=cs&site=ehost-live (vzdálený přístup pouze pro registrované čtenáře SVKHK)
https://books.google.cz/books/about/Itineraries_in_French_Renaissance_Litera.html?id=SAHrswEACAAJ&redir_esc=y
Diane S. Wood, Hélisenne de Crenne. Na křižovatce renesančního humanismu a feminismu , Madison (Wisconsin) a Teaneck (New Jersey), Fairleigh Dickinson University Press, 2000 ( ISBN  0838638562 )
Pouze googlebooks (část knihy) https://books.google.cz/books/about/H%C3%A9lisenne_de_Crenne.html?id=XhID_fiuxHQC&redir_esc=y
PASCALE, Mounier,  Les Angoysses douloureuses d’Hélisenne de Crenne : un antiroman sérieux, Un article de la revue Études françaises ,Volume 42, numéro 1, 2006, p. 91–109.
Dostupné: https://www.erudit.org/fr/revues/etudfr/2006-v42-n1-etudfr1198/012925ar/
Cottrell, Robert D. «Hélisenne de Crenne's Le Songe», in Colette H. Winn et Donna Kuizenga (dir.), Women Writers in Pre-Revolutionary France. Strategies of Emancipation. New York/Londres, Garland, 1997, p. 189-206.
Volně dostupné pouze strany 189-193: https://books.google.cz/books/about/Women_Writers_in_Pre_revolutionary_Franc.html?id=3ufo72B-jtUC&redir_esc=y
Jean-Philippe Beaulieu and Diane Desrosiers-Bonin, Allégorie et Épistolarité: les jetées de l'érudition féminine chez Hélisenne de Crenne, Revue d'Histoire littéraire de la France, 99e Année, No. 6 (Nov. - Dec., 1999), pp. 1155-1167 (13 pages), Published By: Presses Universitaires de France
Dostupné: https://www.jstor.org/stable/40533961, na portálu https://www.jstor.org/ je nutná registrace a poté je 100 článků na měsíc volně přístupných zdarma:
2. Aphra Behn (1640-1689)
Zdroje lze hledat v elektronickém časopise ABO (Aphra Behn online) (pojmenovaný podle spisovatelky Aphry Behn), časopis se věnuje spisovatelkám, které tvořily v období 1640-1830.
Citace časopisu:
Aphra Behn online: interactive journal for women in the arts 1640-1830. Lakewood, CO: Aphra Behn Society. ISSN 2157-7129. Dostupné: https://digitalcommons.usf.edu/abo/
články:
Laudien, Heidi (2021) "Grasses, Groves, and Gardens: Aphra Behn Goes Green," ABO: Interactive Journal for Women in the Arts, 1640-1830: Vol.11: Iss.2, Article 7. http://doi.org/10.5038/2157-7129.11.2.1261 Available at: https://digitalcommons.usf.edu/abo/vol11/iss2/7
Runge, Laura; Wright, Gillian; and Hogarth, Alan (2018) "Editing Aphra Behn in the Digital Age: An Interview with Gillian Wright and Alan Hogarth," ABO: Interactive Journal for Women in the Arts, 1640-1830: Vol.8: Iss.2, Article 3.
https://doi.org/10.5038/2157-7129.8.2.1201
Available at: https://digitalcommons.usf.edu/abo/vol8/iss2/3
3. Sarah Scott (1720-1795)
Nicole Pohl, Brenda. Tooley, Gender and utopia in the eighteenth century: essays in English and French utopian writing, ASHGATE, 2007. (Sarar Scott na str.168)
https://books.google.cz/books?id=86_GSW6teBwC&lpg=PA168&ots=-iOTnDeUFZ&dq=Sarah%20Scott%20(1720-1795)&hl=cs&pg=PA168#v=onepage&q=Sarah%20Scott%20(1720-1795)&f=false
Brown, Hilary. “Sarah Scott, Sophie von La Roche, and the Female Utopian Tradition.” The Journal of English and Germanic Philology, vol. 100, no. 4, 2001, pp. 469–81, http://www.jstor.org/stable/27712137. Accessed 6 May 2022. Nutná registrace a poté je 100 článků na měsíc volně přístupných zdarma.
4. Jane Austine (1775-1817), 5. Charlotte Brontë (1816-1855)
Rodriguez, Carmen Maria Fernandez , Bringing the Young Ladies Out: An Insight into Female Oppressors in Frances Burney's Camilla (1796), Maria Edgeworth's Belinda (1801) and Jane Austen's Mansfield Park (1814), In The ESSE Messenger. Winter, 2017, Vol. 26 Issue 2,
https://essenglish.org/messenger/vol-26-2-winter-2017/ (článek přístupný volně ve sborníku, p.7-19)
https://essenglish.org/messenger/wp-content/uploads/sites/2/2017/12/26-2-W2017.pdf
Two Centuries Of Women In Fiction And The Sea: Exploring Gender Roles And Psychological Health In Anglo-American Female Characters (akademická práce), Chapter I: Jane Austen’s Persuasion – Laying the Groundwork, p.9-20.
https://repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/75298/readcaroline_Thesis_Read_Caroline_Final.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ramgrab, Ana Iris Marques, Meets Jane Austin : the author as character in contemporary derivative works, disertační práce https://www.lume.ufrgs.br/handle/10183/76218
Cortes Vieco, Francisco, Unravelling the Body/Mind Reverberations of Secrets Woven into Charlotte Brontë’s Villette, In Prague Journal of English Studies, Vol. 4 (2015),p.25., dostupné:
https://www.researchgate.net/publication/281367920_Unravelling_the_BodyMind_Reverberations_of_Secrets_Woven_into_Charlotte_Bronte's_Villette
tištěný časopis Prague Journal of English Studies k dispozici ve fondu SVKHK
UNIVERZITA KARLOVA. PEDAGOGICKÁ FAKULTA (PRAHA, Česko). Prague journal of English studies. Prague: Charles University, Faculty of Education, 2012, ^^^svazků ; 21 cm. ISSN 1804-8722. časopis ve fondu SVKHK
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000794749
NAUGHTIE, James. Writers their lives and works. London: DK, 2018, 360 stran : barevné ilustrace, portréty, faksimile ; 27 cm. ISBN 978-0-2413-0194-4. ve fondu SVKHK signatura A1-7256
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000923015
BENTLEY, Phyllis. The Brontës. London: Pan Books, 1974, 114 s. ve fondu SVKHK signatura 180 376
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000267543
ROMIEU, Émilie, Zora JESENSKÁ a Georges ROMIEU. Život sestier Brontëovských. 3. vyd. (V Obzoru 1. vyd.). Bratislava : Obzor, 1971, 181 s. ve fondu SVKHK signatura 253 522
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000452550
JAMES, Syrie. Tajné deníky Charlotty Brontëové. Praha: Knižní klub, 2012, 477 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-242-3111-2.ve fondu SVKHK, signatura A0-22179.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000775505
Critics on Charlotte and Emily Brontë: readings in literary criticism. London: George Allen and Unwin, 1971, 115 s.ve fondu SVKHK, signatura 651 402.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000096222
Pokud budete chtít více zdrojů, zadejte si prosím rešerši na https://www.svkhk.cz/Pro-verejnost/Zadost-o-resersi.aspx .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
05.05.2022 15:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu