Ochrana soukromí
Text dotazu
Dobrý den,
nevím, zda moje informace platí i letos, ale pokud tedy vím, tak poskytovatel internetového připojení má přístup úplně ke všemu, co na internetu kdo dělá, včetně přístupu k emailu i heslům. (Nejsem si jistý, zda ještě platí ten šmírovací zákon o archivaci aktivity na jeden rok.) Je mi jasné, že dle zákona k tomu nemá právo, nicméně je taky jasné, že technicky vzato může.
Mě zajímá, pokud by došlo k jakémukoli zneužití, jak by měl člověk v takovém případě postupovat, zda se obrátit na právníka, podat trestní oznámení, žalobu anebo se obrátit na úřad pro ochranu osobních údajů?
(Stejně tak za předpokladu, že by šířená informace byla falešná, protože to stále spadá pod zákon o falešném obvinění.)
Odpověď
Dobrý den,
pokud máte jakékoli podezření, že jste se stal obětí nezákonného jednání, můžete se obrátit na policii ČR. V knize "Bezpečně n@ internetu: průvodce chováním ve světě online" se můžete mimo jiné dočíst: "Stejně jako v reálném světě, i v tom virtuálním se můžeme dostat do situace, kdy se staneme obětí nějakého protiprávního jednání. V takovém případě nám většinou nezbývá nic jiného, než se obrátit na policii. ... pokud byl spáchán trestný čin, je policie jediným orgánem státní moci, který může danou věc prošetřit."
Další možností je podat trestní oznámení. A to ústně (dostavit se na jakékoli odd. Policie ČR, kde s Vámi bude sepsán protokol) nebo odnést/poslat písemné vyjádření ku skutku (forma ani obsah nejsou pro trestní oznámení nijak předepsány, pro přehled a úplnost mělo by však mělo obsahovat odpovědi na základní otázky kdo?, kdy?, kde?, jak?, co?, proč?, následek?).
S právníkem se samozřejmě můžete o daném problému také poradit, ale pokud by se skutečně jednalo o trestný čin, případ bude řešit policie.
Pro zajímavost Vám uvádíme odkazy na některé právní poradny:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/
http://www.pravnilinka.cz/bezplatna-pravni-poradna-zdarma.html
http://www.pravni-rady.eu/bezplatna-pravni-poradna-online
Použité zdroje
* KOŽÍŠEK, Martin a PÍSECKÝ, Václav. Bezpečně n@ internetu: průvodce chováním ve světě online. První vydání. Praha: Grada Publishing, 2016. 175 stran. ISBN 978-80-247-5595-3.
* PETROWSKI, Thorsten. Bezpečí na internetu: pro všechny. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2014. 243 s. Tajemství. ISBN 978-80-7424-066-9.
* KOHOUT, Roman a KARCHŇÁK, Radek. Bezpečnost v on-line prostředí. Vydání: první. Karlovy Vary: Biblio Karlovy Vary, z.s., 2016. 68 stran. ISBN 978-80-260-9543-9.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.11.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu