obsahuje ČNB abstrakty o dílech
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jesli národní bibliografie obsahuje i abstrakty o dílech. Žadné jsem nenašla, tak nevím jestli pouze o některých, nebo vůbec, děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
některé záznamy dokumentů v České národní bibliografii (ČNB) skutečně obsahují anotace. Anotace se vyskytují pouze u některých starších záznamů, dělaly se jen v určité době a převáděly se do on-line katalogu jen pokud byly na lístku. Bohužel v dnešní době již nevíme, podle jakých kritérií se vybíraly tituly pro anotace.
Uvádíme Vám příklady některých titulů, které anotace mají:
* BREETT, Vladimír. Molière. 1. vyd. Praha: Orbis, 1967. 257 s. Proměny. Velká řada; sv. 2.
Resume: Monografie představující první českou práci o velkém francouzském komediografovi. Soustřeďuje se vedle dramat i na Molièrovu tvorbu hereckou a režijní. Poutavě jsou zde podány i vzrušené dramatické životní osudy Molièrovy. Výklad díla je podáván na pozadí současného dění politického a v souvislostech společenských, ideových a literárních. Autorovi se zde takto podařilo podat věrný obraz Molièrovy doby a charakterizovat ve zkratce její nejdůležitější myšlenkové a umělecké tendence. Práce je doplněna reprodukcemi dobových rytin, kreseb a dokumentů.
* Foerster, Josef Bohuslav. Eva: opera o 3 jednáních na text skladatelův podle námětu Gabriely Preissové. 3. vyd., 1. vyd. v SNKLHU. Praha: SNKLHU, 1954. 71, [1] s. Operní libreta. Řada 1; sv. 10.
Resume: Libreto k opeře, po prvé uvedené r. 1899, přináší kromě textu hudební a dramatický rozbor, vysvětlující rozdíly mezi Foerstrovými operně hudebními představami a činoherní předlohou.
V současné době se již resumé k publikacím nevytváří, ovšem u nových publikací (odborného či populárně-naučného charakteru) se můžete velmi často u záznamu setkat s naskenovaným obsahem titulu, např.:
* Montefiore, Sebag, Jones, Dan a Renton, Claudia. 101 světových hrdinů: hrdinové nehrdinské doby. 1. vyd. Praha: Deus, 2008. 320 s. ISBN 978-80-87087-40-4.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200811/contents/nkc20081824346_1.pdf
* Lenderová, Milena. A ptáš se, knížko má--: ženské deníky 19. století. Vyd. 1. Praha: Triton, 2008. 355 s., [24] s. obr. příl. ISBN 978-80-7254-956-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200806/contents/nkc20071711970_1.pdf
Podle obsahů lze také vyhledávat,   v poli "Údaje pro vyhledávání" stačí vybrat "slova z obsahu".
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu