obměna redakce MF Dnes
Text dotazu
Dobrý den,
prosím, nevíte jak se obměnila poúnorová redakce Mladé fronty, když ji zestátnilo a vedlo ÚV KSČ? Jde mi o to, jestli musela odejít celá redakce, nebo došlo jen k částečné obměně a jakou úlohu v této roli hraje V.V.Bernášek (šéfredaktor?).
Stačí velice stručně, jen pro můj rozhled k požadované školní práci
Odpověď
Dobrý den,
deník Mladá fronta prošel vývojem jako většina periodik v tehdejším Československu. Doporučujeme následující knihy, které mnohé o deníku Mladá fronta prozradí:
HOŘEC, Jaromír, SÍGL, Miroslav. Generace 45. Praha: Riopress, 1997. ISBN 80-85611-42-2.
V knize je abecední jmenný přehled lidí, kteří pracovali v Mladé frontě v letech 1945 - 1950. U hesla Vladimír Bernášek je poznámka, že pracoval v letech 1945-1948 jako zahraničně politický redaktor MF.
HOŘEC, Jaromír. Poválečná léta. Vzpomínky zakladatele Mladé fronty. Praha: Mladá fronta, 2010. ISBN 978-80-204-1797-8. S.283-4: "Jaromíru Hořcovi bylo teprve 23 let, ale jeho autoritu vedoucího jsme uznávali všichni, ...bylo 7. března 1950, kdy musel z rozhodnutí nejvyšších stranicko-mocenských orgánů Jaromír Hořec opustit redakci a milovanou práci v ní,...".
S.278-279: 7. března 1950 na redakční schůzi bylo řečeno Hejzlarem (?), " ...aby MF plnila skutečně dobře svoje poslání,...tak jednou z cest k nápravě je změna vedení Mladé fronty...Z původní redakce Mladé fronty jsem tu zůstal skoro poslední. Grossman, Morák, Listopad, Fleischmann odešli, byli umlčeni, nebo se rozlétli do světa. (Ale i méně známí redaktoři jako ekonom Gruber, sociolog Baumann, sporťák Průdek opustili již dříve Mladou frontu, když usoudili, že ta budoucí bude mít s původní málo společného)...Můj odchod cítili jistě mnozí jako předzvěst vlastního. Měli pravdu. V nejbližší prověrce se pokračovalo v “ očistném procesu", který prosazovalo stranicko-svazácké náčelnictvo...V Mladé frontě vyšla na první straně krátká zpráva: "Předsednictvo ÚV KSČ odvolalo usnesením ze dne 6. března soudruha Jaromíra Hořce z funkce šéfredaktora Mladé fronty...."
Patnáct let vydavatelství a nakladatelství Československého svazu mládeže Mladá fronta 1945-1960. Praha: Mladá fronta, 1960.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mlad%C3%A1_fronta ; tento zdroj neověřujeme
"Idea vzniku mládežnického vydavatelství vznikla během 2. světové války v ilegálním Hnutí mládeže za svobodu. K tomu účelu si vyhlédli tiskárnu v Panské ulici v Praze, kde byl za války vydáván nacistický deník Der Neue Tag a která původně patřila významnému německému deníku Prager Tagblatt, v květnu 1945 ji obsadili a začali vydávat vlastní deník. Název Mladá fronta byl inspirován předválečným časopisem levicových studentů Mladá kultura. V první redakci Mladé fronty byli například divadelní a literární kritik Sergej Machonin, režisér Jan Grossman, šéfredaktorem se stal básník Jaromír Hořec, kulturní rubriku vedl František Listopad. V redakci pracovali nestraníci, komunisté, sociální demokrati, národní socialisté i lidovci. Současně nové nakladatelství začalo vydávat týdeník My 45, literární měsíčník Generace, studentský časopis Středoškolák a časopis Junáci, vpřed.
...
Nestrannost deníku čím dál více vadila vládnoucí komunistické straně. Po zestátnění tiskáren se v roce 1953 Mladá fronta stala účelovým zařízením při Ústředním výboru Československého svazu mládeže (ÚV ČSM),... V roce 1970 se deník Mladá fronta stal orgánem ÚV Socialistického svazu mládeže, který byl jeho přímým vydavatelem...
Další zdroje, které máme k dispozici, o osobě V.V.Bernáška nepíší, pouze heslo v databazi AUT - Národní autority na www.nkp.cz :
Záhlaví Bernášek, Vladimír V., 1925-1957
Biograf.údaje Narozen 1925, zemřel 5.9.1957 v Praze. Novinář, prozaik, překladatel z angličtiny.
Do jaké míry měl vliv na obměnu redakce, bohužel informace nemáme. Zdá se, že se ale redakce obměňovala postupně, viz citovaný text výše. Doporučujeme i např. Národní archiv ČR https://www.nacr.cz/o-nas/kontakty.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2012 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu