Objevení Ameriky
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, kdy a jak kolonizátoři přišli na to, že střední Amerika není původně hledaná Indie (území okolo Japonska). Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
byl to Amerigo Vespucci, kdo první veřejně vyslovil domněnku, že Kryštof Kolumbus  nenalezl cestu do západní Indie, ale objevil zcela nový světadíl. Tato myšlenka pronikla na veřejnost s otištěním Vespucciova  "veřejného" dopisu florentskému vladaři Lorenzu Pierovi Medicejskému v prvních letech 16. století. V něm Vepuccio o zemích za mořem píše "hodně  mají  nazvány býti novým světem, nebo ani od Ptolomea, ani od jiného kterého mudrce jest o  nich taková řeč ani památka učiněna, ale zklamáni sú všichni při svém domnění, neb sú všichni pravili a psali, že již tam žádné země ani světa viece není". Tento dopis se ve své tištěné podobě rychle šířil  Evropou (český překlad tohoto dopisu vyšel v Čechách již roku 1503 - 1504).
(JANÁČEK, Josef. Čtyři plavby Kryštofa Kolumba. Vyd. 2., (V Pasece 1.). Praha: Paseka, 2003. s. 197.)
Pravděpodobně ovšem nebyl první, koho tato myšlenka napadla. "Názor, že Španělé a po nich i Portugalci narazili na dosud neznámou pevninu, s ním pravděpodobně sdíleli i mnozí další účastníci objevných plaveb v letech 1498 až 1502, ale zdráhali se jej vyslovit. Někteří proto, že si neuvědomovali význam této skutečnosti, jiní z toho důvodu, že nenašli ani případná slova, ani odvahu k tomu, aby se vyjádřili, a konečně další neměli ani zájem, aby nějaké stanovisko vůbec zaujali. Pokud se přece jen někdo vyjádřil, nedočkal se ani zdaleka takového ohlasu jako Vespucci, protože ten své stanovisko dovedl i brilantně formulovat."
(JANÁČEK, Josef. Čtyři plavby Kryštofa Kolumba. Vyd. 2., (V Pasece 1.). Praha: Paseka, 2003. s. 196).
Sám Kryštof Kolumbus zůstával až do své smrti  (v roce 1506) v neochvějném přesvědčení, že objevil novou cestu do západní Indie. Všechny své čtyři výpravy k tomuto kontinentu vedl v tomto přesvědčení.
v roce 1507 se poprvé objevilo pojmenování nově objeveného kontinentu. Učinil tak mnich loretánského kláštera Saint-Dié Martin Waldseemüller (který vystupoval též pod pseudonymem Hylacomilus) ve svém díle Cosmographiae introductio, ve kterém otiskl Vespucciho  "Quatuor Americi Vesputii navigationes". "Na mapě světa, kterou Waldseemüller ke knize připojil, byl uveden název nového kontinentu, z něhož byla identifikována pouze jižní část, slovem "America" (pozn. - viz též: http://en.wikipedia.org/wiki/Waldseem%C3%BCller_map ). Zásluhou Waldseemüllerovou tak dostal kontinent název a Vespucci sklidil slávu i za objevitele Kolumba. Přičinil se o to také Gerhard Kremer, zvaný Mercator, který roku 1538 na své mapě světa označil názvem Amerika celý kontinent."
(JANÁČEK, Josef. Čtyři plavby Kryštofa Kolumba. Vyd. 2., (V Pasece 1.). Praha: Paseka, 2003. s. 199).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.11.2013 17:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu