Obecná porada o nápravě věcí lidských
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla, ve kterém roce vydal (popř. kdy dopsal) J.A.Komenský své dílo Obecná pravda o nápravě věcí lidských.
Děkuji mnohokrát
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že jste měla na mysli dílo "Obecná porada o nápravě věcí lidských" nikoli "Obecná pravda o nápravě věcí lidských". Podařilo se nám zjistit, že "rukopis rozsáhlého latinského spisu vznikal kolem poloviny 17.
století. Za Komenského života však vyšly jen dva svazky. Spis, o kterém diskutovala celá vzdělaná Evropa, se v pozdějších dramatických letech ztratil a kompletní text byl nalezen až v roce 1935."
(http://www.j-a-komensky.cz/?id=literatura)
Konkrétně pak tento titul celým názvem " De rerum humanarum emendatione consultatio catholica  ad genus humanum, ante alios vero ad eruditos, religiosos potentes Europae" vyšel (předmluva a první dva díly ( Panaugia a
Panegersia)) v Amsterodamu  v roce 1662, údajně dvakrát (jednou ve foliu a jednou v osmerce) a v roce 1702 vyšla v Halle předmluva a Panegersie.
Zdroje:
* http://www.j-a-komensky.cz/?id=literatura
* BRAMBORA, Josef. Knižní dílo Jana Amose Komenského : Studie bibliografická. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1954.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu