obec Zubčice a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Při hledání svých předků, jsem se dostala až k obci Zubčice na českokrumlovsku. Nemohu dohledat odkud tam moji předci přišli. Poslední zmínku mám o Andreasu Skejvovi,(Skejva, nebo také Skýva, Skýba a později Marchal), který zemřel v roce 1804, byl to sedlák. Jeho manželka Eva, která zemřela v roce 1790. Můžete mi poradit kde hledat dál? Také nemohu najít význam příjmení Skejva a Marchal. Hledala jsem ve slovníku, ale marně. Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jakožto knihovníci Vám bohužel nejsme schopní nijak hmatatelně pomoci – informace o konkrétních rodinách či jednotlivcích knihovny neshromažďují (nejedná-li se o součást řádně vydaných knižních publikací). Další pátrání bude od Vás zřejmě vyžadovat návštěvu v místních archívech (ve Vašem případě bude asi nejvhodnější institucí Státní okresní archiv Český Krumlov, viz http://www.ceskearchivy.cz/statni-okresni-archivy/soka-cesky-krumlov/soka-ck-uvod/57-statni-okresni-archiv-cesky-krumlov). Je třeba pochopitelně vzít v úvahu, že toto archivní pátrání je poměrně náročné na čas a žádá si i základní znalosti práce s archivy. Dále existují i profesionální genealogické služby, v rámci nichž si můžete zaplatit pomoc odborníka (seznam firem, které podobné služby poskytují, najdete např. zde: http://www.firmy.cz/Remesla-a-sluzby/Spolecenske-sluzby/Genealogicke-sluzby).
Příjmení Skejva má zjevně společný původ s příjmeními Skýva, Skýba, Skyba, která vznikla ze slova „skýva“ (nářeční varianta: „skyba“) – „krajíc chleba“.
Informace o původu příjmení Marchal bohužel v příručkách k etymologii českých příjmení chybí. Je možné, že má toto příjmení společný původ s příjmeními Marha, Marhol, Marhul, která vznikla zřejmě z německého osobního jména Marhold nebo z nářečního slova „marhule“ – „meruňka“. Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 56 osob s příjmením Marchal (nejvíce v Praze, ale také v jihočeských okresech Kaplice a Trhové Sviny) a 42 osoby s příjmením Marchalová.
Zdroje:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Mladá fronta, 1983.
http://kdejsme.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 11:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu