obec Žehuň
Text dotazu
Prosim o vzniku názvu obce Žehuň, která se nachází
ve Středočeském kraji .Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle oficiálních stránek obce Žehuň http://www.zehun.cz/informace-o-obci/historie/, vznikl název této obce podle odstraňování lesů žehem v tomto okolí. První obyvatelé museli nejdříve rozsáhlé lesy vyžehnout. V prvním latinsky psaném zápise se jméno obce uvádí jako Segun, pozdější písaři uváděli jména Zyhun, Zychun, Zahuna, Ziehunie, Ziehaun, Žehunie, Žegúň, Žehauň, Žehúň, Žehuň. Za války se obec jmenovala německy Schehun.
Podnětem ke vzniku obce bylo pak to, že v roce 1137 postavili benediktýni z Opatovic na d Labem v Žehuni románský kostel. V době založení patřila ves benediktinskému opatovickému klášteru a samostatným majetkem se stala až po roce 1361, když opatovičtí Žehuň prodali.
Zdroje:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDehu%C5%88
* http://www.zehun.cz/
Projité zdroje:
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 8. díl V-Ž. 1. vyd. Praha : Libri, 2011. ISBN 978-80-7277-410-4 (váz.)
* Zeměpisný lexikon ČR : Obce a sídla (N-Ž). 1. vyd. Praha : Academia, 1991. ISBN 80-200-0317-7.
* Kol. autorů. Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. II.díl. 1. vyd. Praha : Daranus, s.r.o., 2006. ISBN 80-250-1311-1.
* Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1. vyd. Praha : Arbor Sokolov a. s., 2001. ISBN 80-901534-1-0.
* Kol. autorů. Pomístní jména v Čechách : o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. 1. vyd. Praha : Academia, 1995. ISBN 80-200-0554-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 10:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu