Obec Úbislavice
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji, prosím, dostupné informace o obci Úbislavice, jejím vzniku, historii, hlavně i o farním kostele Narození Panny Marie v Úbislavicích pro zpracování bakalářské práce. Děkuji
Odpověď
Vážená slečno/paní (...),
k obci Úbislavice, která leží v okrese Jičín v Královéhradeckém kraji, jsem našla informace v několika knihách z našeho fondu:
1. Novopacko: východní brána geoparku Český ráj. Nová Paka: Město, 2008, 1 portfolio (113 l.): barev. il., mapy, plány; 32 cm. (umístění Region-Jičín-okres, signatura A1-2668, jedná se pouze o prezenční výpůjčku do studovny).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000699449
V knize je na straně 19 stručně popsaná historie obce, nechybí ani informace ze současnosti. Zmiňovaný je zdejší rodák Jan Gebauer, známý jazykozpytec. Obec je bohatá na lidovou architekturu, která je zde také připomínána.
2. Královéhradecký kraj: města a obce Královéhradeckého kraje. Rožnov pod Radhoštěm: Proxima Bohemia, 2011, 311 s.: barev. il., mapy, erby; 31 cm. ISBN 978-80-904275-5-6. (ve 3. patře umístění 908(437.1), v 5. patře umístění Region-VČE, signatura A1-4744).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000831720
Kniha na straně 225 seznamuje s historií obce, ale i její současností. Stručně je zmiňovaný také kostel Narození Panny Marie.
3. BENČ, Bohuslav. Lidová architektura na území MAS Brána do Českého ráje. Libuň: Místní akční skupina Brána do Českého ráje, 2011, 159 s.: barev. il., mapa; 30 cm. ISBN 978-80-254-9253-6. (ve 3. patře umístění 72, v 5. patře umístění Region-Č. ráj, signatura A1-3745).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000802281
V knize je na stranách 134-135 připomínaný venkovský roubený mlýn čp. 56.
4. ČERMÁK, Karel. Opomíjená místa Českého ráje. Jilemnice: Gentiana, 2016, 191 stran: ilustrace (převážně barevné), mapy, portréty, plány, faksimile; 22 x 23 cm. ISBN 978-80-86527-46-8. (ve 3. patře umístění 908(437.1)Č, v 5. patře umístění Region-Č. ráj, signatura A0-47620).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000878142
Kniha připomíná na stranách 178-179 rodáka Jana Gebauera.
5. KOŘÍNKOVÁ, Jana. Zvony Jičínska: proč už neslýcháme klekání. Jičín: Regionální muzeum a galerie v Jičíně, 2017, 218 stran: ilustrace, portréty, faksimile; 26 cm. ISBN 978-80-87486-08-5. (umístění sklad nebo 5. patro regionální literatura Region-Jičín-okres, signatura B1-6864).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000896219
Kniha zmiňuje na stranách 171-172 kostel Narození Panny Marie. Věnuje se, jak napovídá název knihy, zvonům kostela.
Ve 4. svazku svého díla: Místní jména v Čechách (na straně 414) odkazuje autor Antonín Profous u hesla Úbislavice na J. V. Šimáka a jeho dílo České dějiny (díl 1., část 5.). V nich se na straně 870 uvádí, že název obce Úbislavice připomíná měšťana Jičínského Úbyslava, který je doložený r. 1312. Mohl by být pokládán za lokátora obce.
Citace těchto knih jsou:
6. PROFOUS, Antonín a Jan SVOBODA. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Díl 4. S-Ž. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957, 864 s. (umístění sklad nebo 5. patro studovna pod číslem 81`3, signatura I-62 673/4).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000054411
7. ŠIMÁK, Josef Vítězslav a Kamil KROFTA. České dějiny. D. 1, č. 5, Středověká kolonizace v zemích českých. V Praze: J. Laichter, 1938, vii, 504-1310 s.; 21,4 cm. (umístění sklad, signatura 34 322/1/5).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000087246
Prošla jsem náš katalog a fond, především pak oblast regionální literatury. Více nyní nedokážu dohledat. Zkuste se prosím ještě obrátit na níže uvedená místa. Myslím, že jsou dobrým zdrojem informací pro Vaše téma.
V několika knihách je uváděna Pamětní kniha obce Úbislavice uložená ve Státním okresním archivu v Jičíně: Státní okresní archiv: Jičín (mujicin.cz) .
Obecní úřad Úbislavice: Obecní úřad - Úbislavice (ubislavice.cz) .
Kostel Narození Panny Marie v Úbislavicích spadá pod farnost v Nové Pace: Římskokatolická farnost Nová Paka | Biskupství královéhradecké (bihk.cz)
V případě zájmu lze také využít rešeršní službu naší knihovny. Objednávkový formulář je na adrese: Žádost o rešerši | Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové (svkhk.cz)
Použité zdroje
PRIMO SVK HK: www.svkhk.cz
ANL - článková databáze
Internet
Regionální fond SVK HK
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
30.01.2023 12:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu