Občina
Text dotazu
Dobry den, predem se omlouvam, pro pripad, ze svym dotazem vybocim z ramce referencni sluzby. Pokud se tak stane, neberte na muj dotaz zretel. Hledam nejake zakladni prace, ktere se venuji obcinam ("občina"). Neporadite mi, kde bych mohl zacit? Dekuji.
Odpověď
Dobrý den, zánikem obecního vlastnictví (ve smyslu občin) v minulosti vymizel pojem občina z literatury. V současné době tedy zmínky o občinách nenacházíme, literatura na toto téma není publikována. Výjimkou je článek v ekologickém měsíčníku Sedmá generace: JOHANISOVÁ, Naďa. Cechy, občiny a spor o slovo socialismus. Sedmá generace: společensko ekologický měsíčník [online]. 2003, č. 3 [cit. 2004-26-01].
Dostupný z: <http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=20 >.
Podrobný výklad termínu občiny (allmendy) uvádí Ottův slovník naučný :
illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha : J. Otto, 1888-1909. 28 sv. : il., který je volně dostupný ve studovnách Národní knihovny ČR
V tomto slovníku také naleznete základní prameny, které byly použity pro tvorbu tohoto hesla. Jsou to:
ČÍŽEK, Karel. Spory o pozemky obecní (1889)- dostupné v NK pod signaturami
54 D 1327 a II057696
FIEDLER, František, O obecním statku (1889) - dostupné v NK pod signaturou
54 F 12798 a II045910
PRAŽÁK, Jiří Rakouské právo ústavní, část I. (1895)
FIEDLER, Zemědělská politika, sv.I (1899) - dostupné v NK pod signaturou 54 D 001805/Sv 1 b
LAVELEYE. De la propriété et des ses formes primitives (1879)
PEYRER, Karel. , Die Regulierung der Grundeigenthumverhältnisse (1878)
SCHIFF. Österreichs Agrarpolitik seit der Grundentlastung, sv. I (1898)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 14:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu