Noviny z roku 1987
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych si objednala všechny noviny ze 4. 12. 1987, které jsou dostupné ve svazku (ne mikrofilmu). Poradíte mi prosím, jak si je lze objednat? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nejdříve Vám uvádíme příklady deníků, které vycházely v roce 1987, a které jsou v současné době dostupné v původní papírové podobě:
Rudé právo: orgán Československé sociálně demokratické strany dělnické. V Praze: [s.n.], 1920-1995. ISSN 0032-6569.
Zemědělské noviny: Deník pro venkov a město. Praha: Delta, 1945-1992.
Československý sport. Praha (115 23 Praha 1, Na poříčí 30): Československý sport, 1953-1992. ISSN 0323-1224.
Všechny tyto deníky si můžete objednat prostřednictvím naskenovaného katalogu Katif (dostupný na  adrese http://katif.nkp.cz/). Odkaz na Katif naleznete také v online katalogu Národní knihovny (NKC, dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F ) - když si zvolíte nabídku exempláře (ikona s knihami), pod tabulkou dostupnosti najdete informaci, že pokud jsou  k záznamu připojeny pouze nepůjčitelné archivní exempláře, doporučuje se prohledat lístkový katalog NK nebo jeho naskenovanou verzi Katif.
Nejprve Vám tedy radíme vyhledat si Vámi požadované periodikum v online katalogu NKC a pokud zde nebudou běžně půjčitelné exempláře, pak projít naskenovaný katalog Katif.
V případě, že si chcete objednat  knihy prostřednictvím online katalogu NKC, stačí zadat požadavek "objednat". Exempláře v Klementinu budou vyexpedovány během  2-3 hodin (až budou exempláře připravené ve studovně, uvidíte tuto informaci ve Vašem uživatelském kontě). Pokud v online  katalogu naleznete pouze nepůjčitelný exemplář, doporučujeme Vám nahlédnout právě do naskenovaného katalogu Katif (http://katif.nkp.cz), kde si periodikum taktéž můžete objednat. Doba vyexpedování je cca stejná, o připraveném dokumentu budete informovaná v e-mailu.
Výše uvedené příklady periodických publikací dohledáte v Generálním katalogu III (http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx ) , záznamy jsou řazeny abecedně dle prvního substantiva v názvu.
Rudé právo tak naleznete pod písmeny PRACE/W - PREE/ záložka č. 325 a dále.
Zemědělské noviny pod písmeny NOU - OBN/ č. 318.
Československý sport pod písmeny SOUPIS/O - SPRÁVA/U / č. 364.
Dále můžete využít digitální knihovnu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz). Zde naleznete vybraná digitalizovaná periodika a monografie, pro Vaše potřeby např. deník Pravda: Západočeský regionální deník. Plzeň: Tiskařské a nakladatelské družstvo Pravda v Plzni, 1921-1991. ISSN 1803-1633. S ohledem na autorský zákon byla stanovena hranice pro volné prohlížení periodik mimo Národní knihovnu ČR rok 1890. Vše, co bylo vydáno později, je v plném textu možné prohlížet pouze z vybraných počítačů v NK ČR. Pokud byste měla zájem o kopie, lze objednat černobílé nebo barevné, formát A4/A3 (u periodik je doporučován formát A3 pro lepší čitelnost). Ceník placených služeb a poplatků NK ČR, tedy i pořizování kopií, naleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2013 12:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu