-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
v rámci seminární práce bych potřeboval nahlédnout do novin a časopisů z let 1935-1945, které vycházely na území Karvinska (Ostravska).
Zajímalo by mne, zda je možné najít kompletní seznam českých (event. polských nebo německých) periodik, které v daném období
na vybraném území vycházela?
Jde mi, pokud to je možné, o kompletní přehled (popř. lokaci, kde by bylo možné noviny pročíst).
Děkuji vám za případné zodpovězení dotazu a pěkný zbytek dne
Dobrý den,
níže přikládáme seznam periodik, která vycházela na území Ostravy a Karviné v letech 1935 – 1945:
Ostravský dělnický deník. -- : František Zelenka. -- Vych. 1. prosinec 1935, č. 1 - 20. říjen 1938, do č. 247
Ostravský kraj : Bez podn.. -- : Vydavatelské družstvo časopisu Ostravský kraj. -- Roč. 15 (5. červen 1920, č. 119) - 35 (6. červenec 1940, do č. 27)
Głos robotniczy i włosciański : Organ Komunistycznej Partyi Czechosłowacji. -- : Karol Śliwka. -- Roč. 11 (12. 9. 1930, č. 35) - 15 (17) (25. září 1936)
Moravskoslezský fašista : Týdeník N. O. F.. -- Moravská Ostrava : Vojtěch Krajíček. -- Roč. 1 (1. září 1935, č. 1) - 2 (6. listopad 1936, do č. 48)
Moravský fašista. -- Moravská Ostrava : Josef Fiutovský. -- Roč. 2 (13. listopad 1936, č. 1) - 3 (14. květen 1937, do č. 16)
Moravskoslezské slovo : Nepolitický list hájící zájmy živností, obchodu a průmyslu. -- : Josef Gawlas. -- Vych. od 28. října 1932, č. 1 - roč. 42 (květen 1941, do č. 5)
Gazeta Górnicza : Organ Związku Górników w Republice Czeskosłowackiej. -- : Ferdynand Goetze. -- Roč. 1 (3. listopad 1920, č. 1) - 19 (10. říjen 1938)
Nový směr : Bez podn.. -- Moravská Ostrava : František Golasowski. -- Roč. 1 (6. září 1930, č. 1) - 2 (31. leden 1931, do č. 5)
Ostravský havíř : Zájmový, informační a reportážní list báňského průmyslu a všech jeho zaměstnanců. -- : Adolf Holaň. -- Vych. od 4. ledna 1939, č. 1 - 4. květen 1939, do č. 13
Dělnická rovnost. -- : František Chládek. -- Vych. od 14. dubna 1935, č. 1 - 31. prosinec 1935, do č. 214
Národní směr : NOF. -- Moravská Ostrava : Bohumil Janoušek. -- Roč. 1 (11. červen 1937, č. 1) - 2 (25. listopad 1938, do č. 27)
Národní stráž : Župní orgán čs. strany národně socialistické pro Kotkovu župu XIV. -- Moravská Ostrava-Opava : v zastoupení župního výboru Václav Kadlec. -- Roč. 1 (10) - (1. leden 1937, č. 1) - 2 (10) - (28. říjen 1938, do č. 40)
Slezské slovo : List hájící zájmy lidu obojího Slezska. -- : Jiří Kavulok. -- Roč. 1 (15. březen 1929, č. 1) - 12. prosinec 1938
Polední České slovo : Bez podn.. -- : Melantrich, a. s. Praha, filiálka Moravská Ostrava. -- Roč. 1 (1936) - 6 (13. květen 1941, do č. 111)
Ostravské noviny : Politicky nestranný časopis. -- Moravská Ostrava : Leopold Lipina. -- Roč. 1 (14. duben 1928, č. 1) - 11 (leden 1939, do č. 1)
Denní noviny : Bez podn.. -- : Lidotisk. -- Roč. 1 (6. prosinec 1938, č. 5) - 4 (20. květen 1941, do č. 117)
Nový deník. -- Moravská Ostrava : Lidotisk. -- Roč. 1 (1. prosinec 1938, č. 1 - 5. prosinec 1938, do č. 4)
České slovo. -- Moravská Ostrava : Melantrich, a. s. Praha. -- Vych. 12 (17. listopad 1929, č. 1) - 17 [!] (15. duben 1945)
Ostravský večerník : Bez podn.. -- Moravská Ostrava : Moravskoslezská vydavatelská společnost. -- Roč. 1 (1. červen 1933, č. 1) - 9 (14. květen 1941, do č.117)
Ostravská Národní práce : Bez podn.. -- : Moravskoslezská vydavatelská společnost s r. o.. -- Roč. 1 (12. květen 1941, č. 1) - 4 (31. srpen 1944, do č. 205)
Polední deník : Bez podn.. -- Moravská Ostrava : Moravskoslezská vydavatelská společnost s r. o.. -- Roč. 37 (2. leden 1936, č. 1) - 42 (20. květen 1941)
Polední ostravský deník. -- Moravská Ostrava : Moravskoslezská vydavatelská společnost s r. o.. -- Roč. 31 (1. říjen 1928, č. 227) - 36 (31. prosinec 1935, do č. 300)
Ranní noviny. -- Praha : Lidová knihtiskárna A. Němec a spol.. -- Roč. 1 (9. říjen 1938, č. 1 - 7. listopad 1938, do č. 261)
Pondělní ranní noviny. -- Praha : Lidová knihtiskárna A. Němec a spol.. -- Vych. 1934 – 1938
Magyar nap. -- Ostrava : Endre Nagel. -- Roč. 1 (3. březen 1936, č. 1) - 3 (13. říjen 1938, do č. 244)
Tribuna kovodělníků : Týdeník věnovaný zájmům ostravsko-těšínských kovodělníků a boji za odborovou jednotu. -- Moravská Ostrava : František Novák. -- Roč. 1 (12. říjen 1937, č. 1) - (27. duben 1938, do č. 7)
Polední zpravodaj. -- Moravská Ostrava : Felix Kučera. -- Vych. od 19. prosinec 1938 - 28. únor 1939
Lidová politika : Vychází o 12. hodině polední. -- Praha : Politika. -- Vych. od 14. září 1925 - 19. prosinec 1938
Lidová politika : Nezávislý politický deník. -- Olomouc : Edmund Kramář. -- Roč. 1 (27. říjen 1937, č. 1 - 5. prosinec 1937, do č. 9)
Sokolské noviny župy Moravskoslezské. -- Ostrava : Sokolská župa Moravskoslezská. -- Roč. 6 (1. červen 1940, č. 10 - 15. listopad 1940, do č. 18)
Sokolské noviny župy Moravskoslezské a Těšínské Jana Čapka. -- Moravská Ostrava : Sokolská župa moravskoslezská a Sokolská župa těšínská Jana Čapka. -- Roč. 4 (15. leden 1938, č. 1) - 6 (15. listopad 1940, do č. 9)
Sokolské noviny župy Moravskoslezské, Těšínské Jana Čapka a Valašské Fr. Palackého. -- Moravská Ostrava : Sokolská župa moravskoslezská. -- Roč. 1 (15. leden 1935, č. 1) - 3 (15. prosinec 1937, do č. 20)
Noviny mladých. -- Moravská Ostrava : Jan Starosta. -- Roč. 1 (11. listopad 1938, č. 1) - 2 (10. květen 1939, do č. 10)
Národní přehled : Bez podn.. -- Moravská Ostrava : Hynek Stružka. -- Roč. 1 (17. prosinec 1938, č. 1 - 19. srpen 1939)
Illustrovaný týdenní zpravodaj. -- : Bohuslav Vašica. -- Roč. 2 (1926, č. 1) - 19 (13. listopad 1941, do č. 46)
Ostrava – Přívoz a Ostrava - Slezská Ostrava – z této doby již výše zmíněná periodika
Karviná
Robotnik Ślaski : Organ Polskiej Partyi Socyalistycznej. -- : Piotr Kormuta. -- Roč. 1 (8. 1. 1904) - 15 (31. 12. 1918), 16 (1919, č. 1) - 36 (1939)
Pokud máte zájem projít další destinace, doporučujeme Vám se podívat do databáze - Periodika vydávaná v českých zemích na této adrese : https://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdroje . Stačí postupně zadávat další lokality jako je například Havířov. Ze záznamu můžete získat citaci, anebo místo uložení konkrétního dokumentu. Databáze čerpá údaje z publikace KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.). ISBN 80-86249-27-1.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
08.10.2018 08:00