Noviny z 29.3. 1914
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se informoval, zda je možné v
Národní knihovně získat kopii jakýchkoliv novin z dne 29.3. 1914. Pokud by
nebyly k dispozici noviny z tohoto dat, tak pak novin z jakéhokoliv data
roku 1914. Současně bych se rád informoval zda je možné si pořídit fotokopie
těchto novin pro vlastní potřebu.
Odpověď
Dobrý den,
pokud máte zájem o výtisk z konkrétního data bez ohledu na titul periodika, pak nejsnazší a nejpohodlnější cestou jak kopie získat je využití systému Kramerius NK ČR (http://kramerius.nkp.cz ), který zpřístupňuje plné texty starších a ohrožených periodik a monografií v digitalizované podobě.
Vzhledem k autorskému zákonu však může být přístup k plným textům některých dokumentů omezen pouze na počítače ve studovnách Národní knihovny. U monografií se jedná o vydání po r. 1880, u periodik o vydání po r. 1890. U některých deníků, které neobsahují vysoký podíl autorských článků, může být hranice pro zpřístupnění plných textů posunuta a mimo budovu NK ČR může být umožněno prohlížení i výtisků s vydáním po r. 1890. Jedná se však o individuální tituly.
Výtisk z 29.3.1914 je v systému Kramerius k dispozici například u periodik Národní politika (včetně příloh), Národní listy, Bohemia (německy psaný deník vydávaný v Praze) - tato periodika jsou v požadovaném roce v plném textu zpřístupněna i mimo NK ČR - nebo Lidové noviny, které je ovšem možné prohlížet již pouze v Národní knihovně.
Kramerius umožňuje prohlížení jednotlivých ročníků, proto si můžete konkrétní číslo jednoduše vyhledat, u volných dokumentů případně i sám vytisknout (Kramerius nabízí také generování PDF souboru v rozsahu max. 20 stránek). K tisku dokumentů (volných i autorsky chráněných) lze také využít samoobslužné tiskárny ve studovnách Národní knihovny (formát A4 = 2,-, formát A3 = 4,-), např. v Referenčním centru (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm) , nebo zhotovení kopií objednat v NK ČR prostřednictvím objednávky -http://www.nkp.cz/forms/kopie_kramerius.html .
V souladu s autorským zákonem č. 216/2006 Sb., kterým se mění zákon č.121/2000, o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským, jsou kopie zhotovené NK ČR určeny výlučně ke vzdělávací, výzkumné a osobní potřebě objednavatele. Použití k jinému účelu musí být smluvně ošetřeno.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 08:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu