noviny První republiky
Text dotazu
Dobrý den, sháním podrobnější informace o novinách
a časopisech z období první republiky - kdy přesně vycházely, kdo byl
šéfredaktorem apod.K dispozici mám od J. Kubíčka a kol. Českou
retrospektivní bibliografii - noviny, časopisy.Existuje ještě nějaká
podrobnější příručka týkající se periodik?Předem mnohokrát děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
práce Jaromíra Kubíčka "Česká retrospektivní bibliografie." je v současné době asi nejucelenější bibliografií českých novin a časopisů, jež vycházely v letech 1919 - 1945. Soupisy periodik v této době nebyly zcela běžné. Ve fondu Národní knihovny ČR můžete nalézt kromě výše zmíněného dokumentu ještě "Bibliografický katalog časopisectva republiky Československé za rok 1920", "Seznam 3.933 novin a časopisů v ČSR. 1931" a "Bibliografii novin a časopisů na Moravě a ve Slezsku v letech 1918-1945" (Jaromír Kubíček).
První uvedená publikace obsahuje kromě názvu a ročníku také jméno redaktora, vydavatele, místo vydání, vydavatelství, formát a informace o přílohách.
Všechny zmíněné bibliografie jsou dostupné ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm ).
* Bibliografický katalog časopisectva republiky Československé za rok 1920 = liste bibliographique des journaux paraissant dans la république Tchécoslovaque pour l'année 1920. Praha : Čsl. ústav bibliografický, 1921.
* Seznam 3933 novin a časopisů v ČSR 1931. Praha-Smíchov : Středoevropská výstřiž. kancelář, 1931-[1940].
* KUBÍČEK, Jaromír. Bibliografie novin a časopisů na Moravě a ve Slezsku v letech 1918-1945. 1. vyd. Praha : MON, 1989.
* KUBÍČEK, Jaromír. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno : Sdružení knihoven ČR : Moravská zemská knihovna, 2006-2007. (4 sv.)
* KUBÍČEK, Jaromír. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno : Sdružení knihoven ČR, 2004. (2 sv.)
Kromě výše uvedených knih můžete využít i databázi Moravské zemské knihovny v Brně: Periodika vydávaná v českých zemích:
http://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdroje#per
Některým novinám či časopisům mohla být věnovaná samostatná studie či článek.
Konkrétní studie můžete hledat pomocí:
* Online databází Ústavu pro českou literaturu AV ČR:
http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze
* Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkp
* Článků v českých novinách, časopisech a sbornících:
http://aleph.nkp.cz/cze/anl
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2012 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu