novinářeské zkratky
Text dotazu
Dobrý den, píši seminární práci a kvůli citaci článků a jejich dalšímu rozebrání potřebuji najít přesná jména autorů a já mám jen jejich zkratky. Bohužel celá jména nikde nemohu najít. Jsou to zkratky ax - článek vyšel v Mladé frontě prosinec 1985,březen 1986 a červenec 1986. Druhý autor je pod zkratkou jz a jeho článek vyšel ve Svobodném slově v únoru 1986. Předem moc děkuji za pomoc a brzkou odpověď.
Odpověď
Dobrý den, pokud víme, souhrnná publikace, tedy nějaký slovník autorských zkratek pro toto období není k dispozici. Bylo by asi třeba se obrátit na redakce příslušných deníků, popř. hledat v archivech, možná by vám mohli poradit na Fakultě sociálních věd. (Redakce Mladé fronty, http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?y=mfdnes/rozcestnik.htm, knihovna Fakulty sociálních věd UK http://knihovna.czweb.org/clanek/oknihovne.php ).
Národní knhovna vydávala v té době tištěné bibliografické soupisy časopiseckých článků (Články v českých časopisech. Bibliografický katalog ČSSR). Šlo o sešity, které přinášely vždy měsíční soupis článků v periodickém tisku. Obsahovaly mj. autorské rejstříky a někdy tu u zkratek najdete i jméno autora. Pro zkratku ax bohužel ne, ale u jz je (v bibliografii pro únor 1986) uveden Jaroslav Jizba (jde o článek Zněly písně míru, Svobodné slovo 1986, 20. 2., str. 5).
Dnes zmíněný soupis článků nahrazuje báze ANL (http://sigma.nkp.cz/F/). Když v této bázi zadáte do rejstříků v položce Autoři ax, vyjde vám pár článků takto signovaných, z počátku 90. let.  Pokud jsme dobře pochopili, jde vám o autora, který psal do kulturní rubriky a zřejmě o hudbě. Tomu by některé články z ANL odpovídaly a časově to není tak vzdálené. Snad by se i z toho dalo vyjít. Berte ale v úvahu, že zkratku mohlo použít více osob.
K rozluštění zkratky, alespoň pravděpodobnému, se také dá dojít tak, že si projdete příslušnou rubriku v dotyčném deníku v nějakém rozumném období a sledujete jména autorů. Zkratky většinou vznikají ze jmen, např. iniciály, první slabika příjmení, výrazné hlásky jména (např. zrovna jz - Jizba) apod.
Pokud autor publikoval články na nějaké specifické téma, mohl by pomoci dotaz u někoho, kdo se v té době v dané oblasti pohyboval. Pokud se podaří někoho najít.
Pro účely vaší práce, domníváme se, může nakonec mít význam i pravděpodobné určení autora.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2008 16:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu