NKP - souborný katalog / citace
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, jaký citační manažer, případně který konkrétní typ citace používá Národní knihovna ve svém Souborném katalogu.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Souborný katalog ČR (i Online katalog Národní knihovny ČR) používá vlastní generátor citací, který je vnořen do systému Aleph. Citace jsou tvořené podle normy ČSN ISO 690:2011, pokud je to možné.
K danému připojujeme ještě poznámku z Knihovnického institutu:
======
Automatické generování citací je nastaveno podle ČSN 01 0197 (ISO 690) Informace a dokumentace - Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů z března 2011. Výsledná citace odpovídá normě v takové míře, jaké lze dosáhnout automatickým generováním.
Proto je třeba výsledek vždy posoudit a případně upravit.
Zejména mohou vzniknout problémy z nesouladu katalogizačních standardů a požadavků normy. Např. jména autorů jsou v záznamech uváděna ve standardizované formě přejaté ze souborů autorit, což vždy nemusí být forma uvedená v dokumentu. Formát MARC21 navíc neumožňuje rozlišovat hlavní a vedlejší autory. Katalogizace dokumentu v některých případech sleduje jiná hlediska než v konkrétní situaci uživatel.
Příkladem je citování vícesvazkového díla a rozhodnutí, zda popisovat dílo jako celek nebo část. Zvýšené opatrnosti je třeba také u starších záznamů, které odrážejí různé katalogizační standardy, jak se měnily od roku 1991. Ne všechny je možné kompletně přepracovat.
Norma není vždy formulována jednoznačně a ponechává prostor k různým výkladům. Při posuzování generované citace je především vzít v úvahu požadavky zadavatele práce, k níž uživatel zpracovává citace, a v případě rozporu jim dát přednost.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2019 18:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu