"Nikdo není doma prorokem"
Text dotazu
Jaký je výklad úsloví: "Nikdo není doma prorokem".
Odpověď
Dobry den, presny vyklad uslovi "Nikdo neni doma prorokem" se nam v dostupnych zdrojich nepodarilo najit. V knize STEPANOVA, Ludmila. Historie a etymologie ceskych rceni. Bibliografie pramenu. Praha: Karolinum, 1998. je uveden jako zdroj, kde se Vami hledane uslovi vyskytuje, napr.:
OUREDNIK, Patrik. Aniz jest co noveho pod sluncem. Praha: Mlada fronta, 1994. S.165: "...: je takrka nemozne presvedcit o sve vyjimecnosti ty, kteri vas znali co usoplence...."
(Jezis po navratu do Nazaretu)
Z dalsich zdroju:
FLAJSHANS, V. Ziva slova Sbirka slavnych vyroku, citatu, hesel, prupovedi atd. Praha: Unie, 1915.
S.307: "Nenit prorok beze cti, nez ve sve vlasti a v dome svem
jest vyrok Kristuv v evangeliu (Matous XIII, s.57); byva casto citovan take latinsky: "nemo propheta in patria".
BACHMANNOVA, Jarmila, SUKSOV, Valentin. Jak se to rekne jinde. Ceska prislovi a jejich jinojazycne protejsky. Praha: Universum, 2007.
S. 38: "Zadny prorok neni vzacen ve vlasti sve. Zadny neni doma prorokem...."
Toto uslovi je zname v urcitych obmenach ve cele rade zemi.
Domnivam se, ze lze toto uslovi vysvetlit napr. takto: clovek vetsinou neni ve sve zemi, doma apod. docenen, nedari se mu  prosadit sve myslenky, sve napady... Souvisi to treba s tim, ze nasim vedcum nebo umelcum se dostane ve svete mnohdy vetsiho oceneni, nez ve sve vlasti.
Pokud byste potreboval odbornejsi vysvetleni, zkuste se obratit na pracovniky Ustavu pro jazyk cesky AV CR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.09.2009 12:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu