neznámý film
Text dotazu
Dobrý den, přečetl jsem si podobný dotaz a napadlo
mě zkusit štěstí a zeptat se.
Z dětství si pamatuji film, který byl pravděpodobně v ruském nebo polském
znění s českými titulky. Žánrově šlo nejspíše o science fiction. Byl to
příběh nějakého muže, odehrával se v městě. Byli tam přítomni mimozemšťané -
marťané, kteří vypadali jako lidé ale byli menší a nosili stříbrné bundy.
Pamatuji si scénu, kde byl muž ubytovaný v noclehárně nucen s ostatními
cvičit, aby mohl darovat krev. Poté na veřejných záchodech jednoho marťana
zabil ranou tyčí do hlavy. Pak si pamatuji že byl ve vězení, kde mu vadila
televize přehrávající vykonstruovaný proces s ním, pak se v té cele loučil s
mrtvolou své ženy. V nějakém cirkusu pak měl proslov k lidem, snažil se je
vyburcovat, ale nevyšlo to. Nakonec byl v nějakém hangáru nebo továrně
popraven popravčí četou.
Byl bych moc vděčný kdyby jste mi pomohli najít název tohoto filmu. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná o polský film Válka světů - příští století. Děj tohoto filmu popisuje Encyklopedie fantastického filmu následovně:
"Válka světů - příští století
(Wojna swiatów - nastepne stulecie)
PLR 1981 režie: Piotr Szulkin
scénář: Piotr Szulkin
(...)
hrají: Roman Wilhelmi, Krystyna Janda(ová), Mariusz Dmochowski, Jerzy Stuhr, Marek Walczewski
produkce: PRF "Zespoly filmowe" - Zespól filmowy "Perspektywa"
SF/96 min./barevný
Populární televizní zpravodaj Iron Idem (Roman Wilhelmi) musí ve svém pořadu přečíst zcela zfalšované zprávy. Marťané, kteří před několika dny přistáli na Zemi, nejsou přáteli a dobrodinci lidstva, jak musí Idem na příkaz svého šéfa tvrdit, nýbrž jeho uzurpátory. Pomocí falešné, vtíravé propagandy a zástupů lidských přisluhovačů a kolaborantů se jim podaří získat moc. Jako šedé eminence v pozadí pak organizují masové odběry lidské krve, která je jejich skutečným cílem. Idem ztratí důvěru svých nadřízených a stane se terčem občanské perzekuce. Je vyhozen ze svého bytu poté, co byla policií odvlečena jeho žena (Krystyna Janda). Při jejím hledání bloudí Idem špinavým, rozpadajícím se městem, kde vládne policejní teror, udavačství a všeobecná morální hniloba. Všechny lidské myšlenky jsou usměrňovány všudypřítomnou televizí. Idem chce vykřičet pravdu před otupělými návštěvníky rockového koncertu, ale je zatčen a v přímém přenosu odsouzen k smrti. Poprava se však koná jen na televizních obrazovkách. Marťané sice už odletěli, ale propagandistická mašinérie, která má zájem jen na zachování status quo, se točí dál."
( Encyklopedie fantastického filmu / Ivan Adamovič a kolektiv ; [předmluva Roland Schür] / 1. vyd. Praha : Cinema, 1994. s. 152.)
Internetové odkazy s informacemi o filmu Válka světů:
* http://www.fdb.cz/film/22064-valka-svetu-pristi-stoleti-wojna-swiatow-nastepne-stulesie.html
* http://www.imdb.com/title/tt0083335/
* http://www.filmweb.pl/film/Wojna+%C5%9Bwiat%C3%B3w+-+Nast%C4%99pne+stulecie-1981-11757
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Děčín
Datum zadání dotazu
27.01.2011 14:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu