Nežerková Hana, Hendrychová Marie - gymnastky
Text dotazu
Dobrý deň,
pre nášho používateľa potrebujeme zistiť dátum narodenia a úmrtia dvoch československých gymnastiek, ktoré získali na MS v športovej gymnastike v roku 1938 v Prahe zlaté medaily v súťaži družstiev. Ide o gymnastky: Nežerková Hana a Hendrychová Marie. Bohužiaľ sa nám tieto údaje nepodarilo nájsť. Mohli by ste nám tieto údaje poskytnúť?
Odpověď
Dobrý den,
prostřednictví systému naskenovaných novin Kramerius jsme nalezli záznamy, resp. krátký článek a fota se stručnými popisky o Mistrovství světa ve sportovní gymnastice z roku 1938 v týdeníku JAS,  Sokol a Rokycana.
Jedná se o záznamy, podle kterých jsme zjistili, že Hana Nežárková pocházele z Tornaly a Marie Hendrychová z Českého Těšína, data narození doporučujeme zjišťovat na matrikách uvedených měst.
-JAS, Datum vydání ročníku: 1938 Číslo ročníku: 12 , Datum vydání výtisku: 29.4.1938 Číslo výtisku: 18,  Číslo stránky: 5 :
"Obr. 2 nám předvádí závodnice připravující se v Tyršově domě ve chvíli oddechu. Sestra Hana Nežerková přijela na nácvik až z daleké Tornaly, ležící téměř na maďarských hranicích ",
- Sokol,ISSN: 0489-6718, Ročník: 1938, Výtisk: 10.8.1938 ,Stránka: 153 :
"...olympijského družstva: V. Děkanova ze Žižkova, Zdena Veřimřovská a M. Palfyová z Bratislavy, B. Dobešová z Bílovic, V. Foltová z Vinohrad; nové byly M. Skálová z Č. Třebové,
Hana Nežerková z Tornalje ze Slovenska a M. Hendrychová".
-Rokycana
Věstník sokolské župy Rokycanovy, ISSN: 1803-8395 ,Ročník: 1938, Výtisk: 15.6.1938, Stránka: 58
"Pálfyová Matylda, Bratislava; Skálová Marie, Česká Třebová; Santariusová Anna, Ber- lín; Nežerková Hana, Tornala; Hendrychová Marie, Český Těšín.
Na doplnění zasíláme následující informace :
Český Těšín (polsky Czeski Cieszyn, v době polské okupace v letech 1938 až 1939 Cieszyn Zachodni (Západní Těšín), německy Tschechisch Teschenslezsky Czeski Ćeszyn) je město na východě Česka,ve Slezsku, na hranici s Polskem
http://www.tesin.cz/zivotni-situace-detail/matrika-vydani-matricnich-dokladu-rodny-umrtni-oddaci-list/
Tornaľa (v minulosti Šafárikovo, maď. Tornalja, Tornallya) je mesto na Slovensku ležiace Banskobystrickom kraji, v okrese Revúca.
http://www.mestotornala.sk/matricny-urad.phtml?id3=103403
archivní zdroje :
sokol, http://www.sokol.cz/sokol/?action=archiv
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mistrovstv%C3%AD_sv%C4%9Bta_ve_sportovn%C3%AD_gymnasticehttps://cs.wikipedia.org/wiki/Mistrovstv%C3%AD_sv%C4%9Bta_ve_sportovn%C3%AD_gymnastice
http://www.gymfed.cz/
http://www.csmg.cz/http://www.csmg.cz/
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.03.2016 12:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu