Neratovice
Text dotazu
Dobrý den, rád bych zjistil původ názvu města
Neratovice. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel k samotnému původu názvu města Neratovice se nám nepodařilo příliš
mnoho vyhledat. Co se nám podařilo najít:
První písemná zmínka o městě Neratovice pochází z roku 1227 a je spojena s
majetkovým rozdělením vsi mezi klášter sv. Jiří a kostel sv. Václava na
Pražském hradě. Původ vsi, která se ale v této době nazývala Neradice = "ves
lidí Neradových" je mnohem starší. Podle archeologických nálezů bylo totiž
území dnešního města Neratovice poměrně hustě osídleno již v dobách pravěku.
Název Neradice byl pak chybně, uměle změněn na Neratovice podle jmen
sousedních měst Lobkovice a Byškovice.
Od roku 1418 se dnešním Neratovicím říkalo Neratowitz villa, 1440 pak
Neratowicze. Od roku 1854 se Neratovice nazývají Neratovicemi (tehdy osada
obce Lobkovice). V roce 1868 se Neratovice přejmenovali na Neradovice a v
roce 1883 opět na Neratovice, od roku 1936 se Neratovice stávají městečkem a
od roku 1960 už mají statut města.
Zdroje:
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách a na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd.
Praha : Libri, 2000. ISBN 80-85983-16-8 (díl 4 : váz.)
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a
změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. (3. díl M-Ř)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Neratovice
https://www.neratovice.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 09:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu