"nepozdravit u vrbiček"
Text dotazu
Prosím pěkne, kdo\"nepozdravil u vrbiček\"? A kde se o tom píše?
Odpověď
Dobrý den, obrat nepozdravit u vrbiček má význam (omylem, náhodou) neprojevit někomu mocnému náležitou úctu a velmi ho tak urazit; zachovat se neuctivě a urazit tak někoho mocného. Rčení má původ tragikomické epizodě mladého spisovatele v satirické povídce F. J. Rubeše (1814-1853) Pan amanuensis na venku aneb Putování za novelou (1841), kterému se za nepozdravení mstí tupý a povýšený úředník.
Podle:
Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné / František Čermák, Hronek ... [aj.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1994. -- 2 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.11.2007 16:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu